Одруження Бальзамінова (фільм, 1964)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Про однойменний радянський телефільм див. Одруження Бальзамінова (фільм, 1989)

Одруження Бальзамінова
рос. Женитьба Бальзаминова
Жанр Кінокомедія
Режисер Костянтин Воїнов
Сценарист Олександр Островський
Костянтин Воїнов
На основі Святковий сон до обіду, Свої собаки гризуться, чужий не приставай! (п'єса) і What You Seek, You Will Find (The Marriage of Balzaminov)d
У головних
ролях
Георгій Віцин
Людмила Шагалова
Лідія Смирнова
Нонна Мордюкова
Оператор Георгій Купріянов
Композитор Борис Чайковський
Кінокомпанія Мосфільм
Тривалість 85 хв.
Мова російська
Країна СРСР
Рік 1964
IMDb ID 0058770
CMNS: Одруження Бальзамінова у Вікісховищі

«Одру́ження Бальзамі́нова» (рос. «Женитьба Бальзаминова») — російський радянський художній фільм, знятий за мотивами трилогії російського письменника Олександра Островського «Святковий сон до обіду», «Одруження Бальзамінова (За чим підеш, то й знайдеш)», «Свої собаки гризуться, чужий не приставай!».

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається в Москві, в XIX столітті. Дрібний чиновник Міша Бальзамінов (Георгій Віцин) і його матінка (Людмила Шагалова) мріють про шлюб за розрахунком.

Бальзамінов, ще не піднявшись з ліжка, розгадує значення сну, який обіцяє швидке одруження. Вирішуючи, що сон повинен збутися, Михайло виходить на двір, вмитися. У цей час до них приїжджає сваха і розповідає про те, що вона знайшла Міші наречену, і що сімейство Бальзамінових запрошено до сімейства нареченої, до Нічкіних. Збираючись до Нічкіних, Бальзамінов вже починає мріяти про те, як витратить придане.

Бальзамінов з матінкою йдуть пішки, через всю Москву, до Нічкіних. По дорозі матуся, бажаючи представити сина нареченій в вигіднішому світлі, вчить його французьким, на її думку, словами: «променаж», «гольтепа», «ассаже».

У будинку Нічкіних чекають гостей. Подруга Капочки (Жанна Прохоренко), Устенька (Людмила Гурченко), інструктує Капочку, щоб та була сміливіша з нареченим.

Особливості екранізації[ред. | ред. код]

  • Георгію Віцину, який грав, за задумом картини, молодого (25 років) чоловіка Бальзамінова, на момент зйомок було вже 46 років.
  • Фільм знімався в Суздалі.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Нагороди і примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]