Оділ (ураган)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ураган Оділ
ураган 4 категорії (SSHS)
Ураган Оділ на піку інтенсивності 14 вересня 2014 року.
Сформувався 10 вересня 2014
Розпався 19 вересня 2014
Найсильніші
вітри
64 м/с (125 вузлів) (постійний за 1 хв.)
Найнижчий тиск 918 гПа (мбар; 689 мм рт. ст.)
Жертви 18
Збитки $1.25 млрд. (2014 USD)
Вражені райони
Входить до
Сезон тихоокеанських ураганів

Ураган «Оділ» (англ. Hurricane Odile) — найінтенсивніший тропічний циклон на півострові Нижня Каліфорнія під час супутникової ери[1]. У вересні 2014 року ураган завдав великої шкоди, особливо в штаті Нижня Каліфорнія, материковій частині Мексики та південно-західній частині США.

Спочатку Національний центр ураганів (NHC) прогнозував, що Оділ буде рухатися за західним напрямком і уникати суші. Відповідно, місцеві органи влади південно-західної Мексики спочатку опублікували незначні погодні сповіщення. Запобіжні заходи на півострові Нижня Каліфорнія почалися серйозно після того, як Оділ несподівано взяла прямий курс на півострів. Кілька муніципалітетів оголосили надзвичайний стан, відкривши 164 притулки загальною місткістю 30 000 осіб. Через непередбачувану загрозу Оділ приблизно 26 000 іноземних туристів опинилися на півострові на момент виходу на берег.

На стадії розвитку сильні дощі та штормовий нагон завдали незначної шкоди узбережжю південно-західної Мексики де загинуло троє людей в Оахаці та Халіско. Найбільш значні штормові припливи відбулися на півострові Нижня Каліфорнія, де збитки склали 16,6 мільярда мексиканських доларів (1,25 мільярда доларів США). Відключення електроенергії викликані інтенсивними вітрами та дощем, які відключили електроенергію для 92% населення Південної Нижньої Каліфорнії. Також сталася сильна повінь, що спричинило вихід з берегів річок та масову евакуацію людей із небезпечних низин. Залишки урагану принесли на південний захід Сполучених Штатів дощі та не по сезону потужні грози. Загалом Оділ за все своє дев'ятиденне існування призвела до смерті 18 людей.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. John Cangialosi and Todd Kimberlain (4 березня 2015). Hurricane Odile Tropical Cyclone Report (PDF). National Oceanic and Atmospheric Administration (Звіт). National Hurricane Center. Процитовано 27 червня 2015.