Орден Цинцінната

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Орден Цинцінната  — орден, названий ім'ям римського патриція середини V ст. до н. е. Луція Квінкція Цинцінната (двічі призначався диктатором Римської республіки), що був заснований у США 13 травня 1783 р. та символізував доблесть, скромність і вірність громадському обов'язку. За задумом засновників, орден був  організацією найбільш гідних представників американського суспільства, прийняття в члени якої представляло особливо високу честь. Орденом нагороджувались американські та іноземні офіцери, котрі брали участь у Війні за незалежність північноамериканських колоній.

Орден Цинцінната
Дата створення / заснування 13 травня 1783
Зображення
Названо на честь Луцій Квінкцій Цинціннат
Засновник Генрі Нокс
Країна  США
Організаційно-правова форма організація 501(c)(3)[1]
Загальна виручка 3 394 202 $ (2020)[1]
Місце заснування Вашингтон
Розташування штаб-квартири Вашингтон
Зображення орденської планки
Добровільні внески 2 141 020 $[2]
Кількість підписників у соціальних мережах 2763
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Орден Цинцінната у Вікісховищі

Засновники[ред. | ред. код]

Джордж Вашингтон — головнокомандувач Континентальної армії;

Марі Жозеф де Лафаєт — офіцер французької армії, якому Конгрес доручив скласти список офіцерів-іноземців, які, на його думку, гідні цього ордена, а також надав можливість особисто їх нагородити;

П'єр Шарль Ланфан — французький художник і скульптор, з 1783 р. майор інженерних військ американської армії, що виготовив ескіз ордена Цинцінната, а згодом склав перший проект будівництва столиці США — Вашингтона;

Граф де Рошамбо — командуючий французьким експедиційним корпусом, який прибув на допомогу американським борцям за незалежність.

Втрата статусу і сучасний стан[ред. | ред. код]

З самого початку орден (як організація) піддавався критиці в американському суспільстві як спроба заснувати в республіканській державі (США) спадкову аристократію. Лише кілька десятиліть після заснування орден перетворився на закриту спадкову організацію, і в цій якості існує до теперішнього часу. Таким чином, знак ордена вже не розглядається в складі системи американських нагород.

Джерела[ред. | ред. код]

Черкасов П. П. Лафайет: политическая биография. — М., 1991. — c. 94-95.

  1. а б https://www.charitynavigator.org/ein/530205423
  2. https://www.charitynavigator.org/index.cfm?bay=search.summary&orgid=14575&oldpage