Павел Матушек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павел Матушек
пол. Paweł Matuszek
Ім'я при народженні Paweł Matuszek
Народився 23 грудня 1972(1972-12-23) (51 рік)
Живець
Громадянство Польща Польща
Діяльність прозаїк, журналіст
Мова творів польська
Роки активності 2011
Напрямок проза
Жанр фантастичний роман, повість, оповідання
Magnum opus «Парабелла»

Павел Матушек (пол. Paweł Matuszek, 23 грудня 1972, Живець) — польський письменник-фантаст та журналіст, кілька років очолював редакцію журналу «Nowa Fantastyka».

Біографія

[ред. | ред. код]

Павел Матушек народився у місті Живець. Отримав освіту за спеціальністю філософія, а також організацію телевізійно-фільмового виробництва. У 2006—2010 роках Матушек був головним редактором науково-фантастичного журналу «Nowa Fantastyka». У 2010—2011 роках він очолював редакцію польського видання щоквартального журналу «Fantasy & Science Fiction», яке видавалось видавництвом «Powergraph». Публікував літературні рецензії та нариси у виданнях «Przekrój», «Życie Warszawy», «Ozon», «Aktiviście», «Newsweek» і «Fluidzie». Павел Матушек також був одним із суддів на першому оголошенні нагород Літературної премії імені Єжи Жулавського.

Перший власний літературний твір Павел Матушек опублікував у 2011 році, коли вийшшов друком його роман «Кам'яна темрява» (пол. Kamienna Ćma) . У 2016 році вийшов друком роман «Onikromos», а в 2022 році роман «Парабелла» (пол. Parabella). У 2023 році вийшов друком роман письменника «Зходження49» (пол. Zejście49). Також Павел Матушек опублікував низку фантастичних оповідань.

Посилання

[ред. | ред. код]