Петро Виджга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Петро Виджга гербу Янина[1] — шляхтич Краківської землі, каштелян Сондецький[2], потім хрестоносець. Був також власником замків у Чорштині (1246 р.) та Ритрі, помер у Пруссії.

Згідно з деякими джерелами, Пьотр Виджга побудував замок Леміш, згадуваний у Житії св. Кінга; місце розташування цієї фортеці невідоме[3].

Див. також

[ред. | ред. код]

Бібліографія

[ред. | ред. код]
  • Wiesław Wydra, Wojciech Ryszard Rzepka: Chrestomatia staropolska. Teksty do roku 1543. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1984. ISBN 83-04-01568-4. 

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Видзга, коли лютий голод охопив Хелмнщину, Помор'я та Прусію, маючи намір приєднатися до хрестоносців, відправив Віслою три великі човни, навантажені вином, медом, пшеницею, зерном, маслом та іншою їжою, а також відправив 300 голів великої рогатої худоби, овець, волів, корів і коней по суші до Торуня. Пізніше він сам прийшов і вступив до монастиря, і провів у ньому своє життя. Він також привіз із собою багато золота, яке викопав у горах у напрямку до Угорщини та поблизу Лонка. Помираючи, він мав залишити підказки «Exemplar informationis et avisamenti» про копальні в горах Новий Сонч", згідно з Яном Длугошем у праці «Liber beneficiorum dioecesis Cracoviensis», 1470—1480
  2. Historia i tradycje. Gmina Łącko. Процитовано 15 квітня 2018.
  3. Jacek Zaremba. Zamki i grody Sądecczyzny. Процитовано 11 лютого 2016.