Поле Бродмана 22

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поле Бродмана 22
Поле 22 (помаранчевим)
Вінцевий розтин мозку людини. BA22 показане жовтим.
Ідентифікатори
NeuroNames 1017
NeuroLex ID birnlex_1753
FMA 68619
Анатомічна термінологія

Поле Бродмана 22 - одна з визначених Корбініаном Бродманом цитоархітектонічних ділянок головного мозку, яка бере участь в обробці слухових імпульсів.

У людини[ред. | ред. код]

Лівостороннє поле 22 допомагає з генерацією та розумінням окремих слів. На правій стороні мозку, поле 22 допомагає розрізняти висоту тону й його  інтенсивність, що необхідно для сприйняття мелодії і ритму. Дослідники вважають, що ця частина мозку активізується при обробці мови.

Цей район також відомий як верхнє скроневе поле 22, воно віднесено до підроздів цитоархітектонічно визначеної скроневої ділянки кори головного мозку. У людини це приблизно відповідає латеральній і каудальній двом третинам верхньої скроневої звивини. Поле обмежене рострально темпороплярним полем 38 (Н), медіально  задньо-поперечним скроневим полем 42 (H), вентрокаудально — серединно-скроневим полем 21 і дорзокаудально супрамаргінальним полем 40 (H) і ангулярним полем 39 (H) (Бродман-1909).

У задній частині поля Бродмана 22 знаходиться зона Верніке (найчастіше тільки в лівій півкулі).

У мавп[ред. | ред. код]

Поле бродмана 22 — структурний підрозділ кори головного мозку мавпи, що визначено на основі цитоархітектоніки. Воно цитоархітектонічно гомологічно верхньому скроневому полю 22 людини (Бродман-1909). Відмінні особливості (Бродман-1905): порівняно із полем Бродмана 21(1909) кіркова товщина поля 22 більше; щільність клітин загалом зменшена і внутрішній зернистий шар (IV) навіть менш розвинений, з меншою кількістю клітин; не виявлена межа між внутрішнім пірамідальним шаром (V) і мультиформним шаром (VI); як у полі 21гангліозні клітини шару V численні й примикають до кордону з шаром IV, але вони більш пухкі й більш пірамідальної форми; поліморфні клітини з мультиформного шару (VI) поступово стають більш численними, він іде глибше і утвоює широкий підшар 6Б веретеноподібних клітин й наближається до межі кори з підкірковою білою речовиною.

Малюнки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Більш детальна інформація про поле 22 людини на braininfo
  • Більш детальна інформація про поле 22 мавпи на BrainInfo