Політбюро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Політбюро, політичне бюро — керівний орган комуністичних партій різних країн. Перше політбюро — Політбюро ЦК КПРС — було сформовано на засіданні Центрального комітету ЦК РСДРП(б) в 1917 році в Росії.

Вищим партійним органом комуністичної партії є центральний комітет (ЦК), політбюро обирається на пленумах ЦК і здійснює політичне керівництво між пленумами. В політбюро входять найбільш впливові члени ЦК. В умовах однопартійної системи політбюро фактично здійснює керівництво всією країною.

В наш час політбюро є керівним органом в Китаї, КНДР, Лаосі, В'єтнамі і на Кубі.

Термін «політбюро» запозичений деякими мовами світу в незмінному вигляді, наприклад Politburó в іспанській мові, Politbüro в німецькій. В інших мовах використовуються кальки: 政治局 (Zhèngzhìjú) — в китайській мові, Bộ Chính trị — у в'єтнамській, 정치국, 政治局 (Jeongchiguk) — в корейській мові.

Література[ред. | ред. код]

  • Політичний словник. Редакція: В. К. Врублевський, В. М. Мазур, А. В. Мяловицький. Видання друге. Головна редакція УРЕ. Київ. 1976. стор. 414—415.
  • Политбюро ЦК РКП(б)-ВКП(б) и Коминтерн: 1919—1943 гг. Документы. — М.: «Российская политическая энциклопедия» (РОССПЭН), 2004. — 960 с.

Див. також[ред. | ред. код]