Просто неба (журнал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Просто неба
випуск журналу №3, листопад 2008
Країна видання Україна Україна
Тематика соціально-культурна
Мова українська
Головний редактор Мар'яна Соха
Засновник ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги „Оселя”»
Засновано 2008

Вуличний часопис «Просто неба» — журнал на соціальні й культурні теми, який виходив у Львові у 2008-2017рр. Видавець (засновник) — ЛМГО Спільнота взаємодопомоги «Оселя». Завданням часопису було привернення уваги суспільства до проблеми безпритульності. Журнал розповсюджували бездомні люди й отримували половину від його вартості за свою працю.

«Просто неба» був членом Міжнародної мережі вуличних видань (INSP[en]).

У журналі публікували матеріали на соціальні та культурні теми, писали про проблему бездомності, пропагували різноманітні соціальні програми, ідею солідарності та взаємодопомоги у суспільстві, а також писали про соціальні заклади, які працюють у місті, розповідали про зарубіжний досвід розв'язання соціальних проблем.

Дописувачами журналу були люди, які працювали з бездомними людьми, а також і самі люди без дому. У журналі публікувалися їхні вірші, статті, життєві історії. Відомі журналісти, письменники, митці та громадські діячі надавали безкоштовно свої матеріали для публікації, проявляючи солідарність із бездомними людьми.

З травня 2008 року до січня 2017 року вийшли друком 30 номерів[1].

Видання часопису було одним з інноваційних проєктів Львівської міської громадської організація Спільноти взаємодопомоги «Емаус-Оселя», яка з 2002 року займається реінтеграцією безпритульних людей у суспільство, їх психологічною підтримкою, в тому числі й через видання і поширення цього журналу, що сприяло створенню в середовищі більш позитивної опінії про безпритульних людей.

Редакторський колектив часопису: головний редактор — Мар'яна Соха[2], випускові редактори — Максим «Ольґа» Лішенко, Григорій Семенчук, Кароліна Козюра, дизайн і верстка — Юрій Іздрик.

В часописі публікувався авторський проєкт Ростислава Шпука «Без Ознак Мистецького Життя», який полягав у зображенні відомих письменників в ролі безпритульних. В проєкті брали участь Тарас Прохасько, Юрій Іздрик, Софія Андрухович, Володимир Єшкілєв, Юрій Андрухович, Олег Гнатів, Таня Малярчук, Григорій Семенчук, Андрій Бондар, Ірена Карпа, Олександр Бойченко, Микола Сварник.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архів журналу «Просто неба» – Спільнота взаємодопомоги «Емаус-Оселя» (укр.). Процитовано 23 лютого 2023.
  2. «Просто неба»: як вуличний часопис змінює життя безпритульних. Архів оригіналу за 18 вересня 2016. Процитовано 26 серпня 2016.