Робін Гуд: Принц злодіїв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Робін Гуд: Принц злодіїв
Robin Hood: Prince of Thieves
Жанр пригоди, мелодрама
Режисер Кевін Рейнольдс
Продюсер Пен Деншем
Річард Бартон Льюіс
Джон Вотсон
Сценарист Пен Деншем
Джон Вотсон
У головних
ролях
Кевін Костнер[1][2][…], Морґан Фрімен[3][4][…], Крістіан Слейтер[3][4][…], Мері Елізабет Мастрантоніо[1][4][…], Алан Рікман[4][5][…], Mike McShaned[7], Шон Коннері[5][7], Джеральдін Мак-Еван[4][5][7], Майкл Вінкотт[4][5][7], Jack Wildd[5][7], Brian Blessedd[4][5][7], Daniel Newmand[4][5][7], Nick Brimbled[4][5][7], Волтер Сперроуd[5][7], Пет Роучd[8][7], Крістофер Адамсонd[8][7], John Hallamd[8][7], Daniel Newmand, Soo Drouetd[7], Daniel Peacockd[7], Harold Innocentd[7], Майкл Ґолдіd[7], Liam Halligand[7], Marc Zuberd[7], Merelina Kendalld[7], Imogen Baind[7], Джіммі Ґарднерd[7], Bobby Parrd[7], John H. Francisd[7], Douglas Blackwelld[7], Andy Hockleyd[7], John Dallimored[7], Derek Deadmand[7], Говард Лью Льюїсd[7], John Tordoffd[7], Andrew Lawdend[7], Susannah Corbettd[7], Sarah Alexandrad[7], Richard Stranged[7], Браян Адамс[7], Behrooz Afrakhand[7], David Bowlesd[7], Kenneth W Caravand[7], Jon Church-Fraserd[7], Mickey Curryd[7], Alexander Halld[7], Larry Kleind[7], Lucien Morgand[7], Bill Payned[7], Derek Pykettd[7], Neil Riddawayd[7], Graham Riddelld[7], Keith Scottd[7], Mark Thomasond[7] і Fred Woodd[7]
Оператор Дуглас Мілсом
Композитор Майкл Кеймен
Монтаж Пітер Бойл
Художник Джон Грейсмарк
Фред Картер
Джон Блумфілд
Кінокомпанія Warner Bros.
Morgan Creek Productions
Дистриб'ютор InterCom і Netflix
Тривалість 155 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1991
Кошторис $48 000 000
Касові збори США США $165 500 000
Світ $225 000 000
IMDb ID 0102798

Робін Гуд: Принц злодіїв (англ. Robin Hood: Prince of Thieves) — американський пригодницький фільм 1991 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Робін із Локслі, англійський дворянин, разом з другом і засудженим до смерті мавром Азімом, тікає з арабського полону, в який потрапив під час хрестового походу. Під час втечі приятеля Робіна смертельно ранять і він вирішує залишитися і померти в битві, щоб дати час піти іншим, перед цим попросивши Робіна піклуватися про свою сестру Меріан. Повернувшись з Азімом в Англію, Робін виявляє, що його маєток розорений, батько убитий, а землі захопив шериф Ноттінгема, користуючись відсутністю короля Річарда, законного короля Англії і збираючись скинути його з англійського трону. Зібравши в Шервудському лісі загін з йоменів, Робін Гуд, починає мстити шерифу і допомагати простим людям. Незабаром лісова армія Робіна Гуда починає створювати великі проблеми шерифу. Він призначає велику нагороду за голову ватажка, але народ не видає свого героя. Шериф закликає на допомогу найманців, яких набирає з кельтів. Вони проводять успішну операцію і розорюють лігво розбійників, але великій частині повстанців вдається сховатися. Тим часом шериф Ноттінгема збирається силою взяти в дружини Меріан Дюбуа і стати особою королівської крові. У день коли повинна відбутися страта полонених повстанців і весілля шерифа, Робін Гуд проводить ризиковану операцію. Йому і його помічникам вдається відбити друзів і зупинити шерифа. У вирішальній сутичці Робін бере гору над шерифом, а Азім вбиває відьму Мортіанну.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Кевін Костнер Робін Гуд Робін Гуд
Морган Фріман Азім Азім
Мері Елізабет Мастрантоніо Меріан Дюбуа Меріан Дюбуа
Крістіан Слейтер Вілл Скарлетт Вілл Скарлетт
Алан Рікман Шериф Георг Шериф Георг
Джеральдін Мак-Еван Мортіанна Мортіанна
Майкл МакШейн чернець Тук чернець Тук
Майкл Вінкотт Гай Гісборн Гай Гісборн
Брайан Блессід лорд Локслі лорд Локслі
Нік Брімбл Маленький Джон Маленький Джон
Су Друе Фанні Фанні
Деніел Ньюман Вульф Вульф
Деніел Пікок Бик Бик
Волтер Сперроу Дункан Дункан
Гарольд Інносент єпископ Херефорд єпископ Херефорд

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Шон Коннері, який зіграв короля Річарда (немає в титрах), отримав за два знімальні дні 250 000 доларів. Ці гроші він пожертвував на благодійність.
  • Роль шерифа Ноттінгемського була спочатку запропонована Річарду Гранту. У підсумку ж вона дісталася Алану Рікману.
  • У сцені біля водоспаду, де Робін Гуд з'являється оголеним, Кевіна Костнера підміняв дублер.
  • Сценарій фільму, написаний Пеном Демшемом і Джоном Вотсоном, був придбаний за 1,2 мільйони доларів.
  • Роль Меріан була призначена акторці Робін Райт Пенн, але вона вибула з проєкту через вагітність. Мері Елізабет Мастрантоніо отримала цю роль лише за чотири дні до початку зйомок.
  • Шону Коннері було спочатку запропоновано виконати епізодичну роль лорда Локслі, але він від неї відмовився, оскільки вважав, що за останні роки зіграв дуже багато батьків.
  • Під час зйомок нападу кельтів один і той же каскадер зображував різних людей, яких вбивали.
  • В одній з британських телепередач Мел Гібсон зізнався у тому, що йому пропонували головну роль, але він відмовився, оскільки недавно зіграв Гамлета.
  • Фільм був номінований на «Оскар» і «Золотий глобус» у категорії «найкраща пісня».
  • За найкращу чоловічу роль другого плану Алан Рікман був відзначений премією Британської кіноакадемії BAFTA і премією лондонських кінокритиків. Кевіну Костнеру присудили «Золоту малину» за найгіршу чоловічу роль, а Крістіан Слейтер був номінований на цю премію в категорії «найгірший актор другого плану».
  • Сцена, в якій Робін Гуд передає телескоп Азіму, схожа зі сценою в «Той, що танцює з вовками» (1990), де Данбар (Костнер) передає телескоп Разючому птаху.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]