Сабіль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сабіль Ахмеда III в Стамбулі

Сабіль, себіль[1] (араб. سبيل‎‎‎) — вид фонтану в арабській архітектурі. Громадське джерело питної води, розташована окремо або пристінна споруда, часто оздоблена різьбленням. В Османській імперії сабілі часто будували біля перетину доріг або біля мечетей для втамування спраги і обмивань перед релігійними ритуалами. Вважалося, що будівництво сабілів підкреслює важливість правителя, і на багатьох були написані імена тих, хто їх облаштував[2].

Історія[ред. | ред. код]

У Стамбулі XVI століття сабілі були символом суспільного достатку. Жертвування грошей на будівництво сабіля вважалося благочестивою справою. Багато сабілів щедро прикрашались орнаментальним різьбленням і віршами, які утворювали хронограму дати будівництва в цифрах абджадії[en]. Сабілі відігравали важливу роль у суспільному житті до XX століття, коли в будинки прийшов водопровід.

У даний час сабілі використовуються не за призначенням, багато з них зруйновано[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. История искусства. — Litres, 2017. — 522 с. — ISBN 9785040426690.
  2. Anthony Assetto, Cassidy Hobbs, Joshua Lessard, Judith Bing (March 2010). Ottoman Sabils of Jerusalem (PDF) (англ.). Drexel University. Архів оригіналу (PDF) за 24 квітня 2015. Процитовано 21 січня 2018.
  3. Nilüfer Sağlar Onay, Ayşe Hilal Uğurlu. A public meeting point: “Sebil” of Nuruosmaniye (англ.). ITUJ.