Сербосек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сербосек

Сербосек (хорв. srbosjek, дослівно — серборіз) — клинок на грубій шкіряній рукавиці. Застосовувався хорватськими усташами[1][2][3]. Мав рукоятку, яку надягали на руку. «Серборізи» не мали усталеної форми, вона могла варіювати від переробленої коси до якісних фабричних клинків довше 30 сантиметрів. Випускався з 1926 німецькою фірмою «Золлінген» під назвою «ніж для снопів» (нім. Garbenmesser).

Історія[ред. | ред. код]

Новий варіант «сербосека» розроблений після проведення хорватським урядом Анте Павелича спеціального конкурсу з питання: який ніж слід виготовити, щоб кати могли вбивати людей якомога швидше і при цьому якомога менше втомлювалися[2].

Партія «серборізів» була виготовлена ​​під час Другої світової війни фабрикою в німецькому місті Золінген за спеціальним замовленням хорватського уряду. Ножі з цієї партії використовувалися для масового вбивства сербів та євреїв у концентраційному таборі Ясеноваць та інших місцях[1][2][3]. Такий ніж мав напис «Gräwiso» на шкіряній частини ножа, і тому іноді його називають «ніж гревізо».

У концентраційному таборі Ясеновац відбувалися змагання за швидкістю вбивства «сербосеком». За даними американського дослідника Говарда Блюма, переможець одного з змагань Петар Брзіца за ніч зарізав 1 360 сербів[4] (за іншими даними — 1 300[5]).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Jasenovacki logor smrti, Д-р Никола Николич, 1948 года
  2. а б в Takozvana NDH, Dr Mladen Colic, Deltapres, Белград 1973
  3. а б Vatikan i Jasenovac, Vladimir Dedijer, Dokumenti (Beograd: «Рад», 1987 года)
  4. Wanted!: The Search for Nazis in America, Howard Blum, Quadrangle/New York Times Book Co. 1977
  5. The Career of Andrija Artukovic. Архів оригіналу за 30 вересня 2011. Процитовано 14 липня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]