Смідович Вікентій Гнатович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Смідович Вікентій Гнатович
Народився 3 (15) вересня 1834
Кам'янець-Подільськ, Російська імперія
Помер 15 (27) листопада 1894 (60 років)
Тула, Російська імперія
Поховання Всехсвятське кладовище (Тула)d
Країна  Російська імперія
Діяльність лікар, громадський діяч
Діти Вересаєв Вікентій Вікентійович

Віке́нтій Гна́тович (Ігна́тійович) Смідо́вич (рос. Викентий Игнатьевич Смидович; * 3 (15) вересня 1834(18340915), Кам'янець-Подільський — † 15 (27) листопада 1894, Тула) — російський лікар польського походження, громадський діяч. Батько російського письменника Вікентія Вересаєва.

Біографія[ред. | ред. код]

Вікентій Смідович народився 1834 року в Кам'янці-Подільському в сім'ї польського шляхтича (дворянина) Іґнація Смідовича (Ігнатія Михайловича Смідовича) — учасника польського повстання 1830—1831 років. Після його смерті матері майбутнього лікаря довелося одній виховувати чотирьох синів — Кароля, Людвіка, Вінцентія та Владислава. Засобів для існування не було, тож Смідовичі переїхали в Тульську губернію — до села Тепле, де мешкав рідний брат Ігнатія — поміщик Вінцентій (Вікентій) Михайлович Смідович, штабс-капітан у відставці.

1860 року закінчив медичні курси в Московському університеті, приїхав у Тулу та розпочав значну медичну практику.

Був гласним Тульської міської думи.

Дружиною Смідовича стала дворянка Єлизавета Павлівна Юницька. Вінчання відбулося 1863 року в церкві Святих Петра та Павла. У Смідовичів народилося чотири сина та чотири доньки.

1894 року заразився від хворого на висипний тиф і помер 15 листопада. Історію своєї хвороби писав сам до останнього дня. Смідовича поховали на Всесвятському кладовищі в Тулі.

Література[ред. | ред. код]