Соаве (вино)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вино Soave classico

Соаве (італ. Soave) — італійське сухе (рідше ігристе) біле вино, виробляється у регіоні Венето. Виробляється з винограду сорту Гарганега (як у сухих так і у ігристих винах його повинно бути не менше 70 %). Також можуть додаватись Треббьяно ді Соаве та шардоне (до 30 %) та до 5 % інших сортів[1]. В залежності від виробника можуть мати найвищу категорію якості — Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) або Denominazione di Origine Controllata (DOC).

Асортимент вин Соаве[ред. | ред. код]

Під маркою Соаве виробляють наступні вина.

Категорія DOC: італ. Soave DOC, Soave DOC Riserva, Soave DOC classico, Soave DOC Colli Scaligeri. Вина Soave DOC можуть бути тихими або ігристими.

Категорія DOCG: італ. Soave Superiore DOCG, Soave Superiore DOCG classico, Soave Superiore DOCG riserva, Recioto di Soave DOCG. Правила виробництва:

  • мінімальний рівень алкоголю: 12,0 ° для Superiore; 12,5 ° для Riserva
  • залишковий цукор —максимум 6 г/л (0,6 %)
  • витримка — для Superiore мінімум приблизно 6 місяців; для Riserva, мінімум приблизно 12–13 місяців[2].

італ. Recioto di Soave DOCG — солодке на смак вино, може бути тихим або ігристим. Його виготовляють з підв'яленого винограду, який висушують протягом кількох тижнів або місяців, при цьому виноград втрачає 30-40 % ваги, внаслідок чого в ньому підвищується концентрація цукрів, які залишаються у вині після ферментації та надають вину солодкого смаку[3]. Правила виробництва:

  • після збору врожаю виноград необхідно просушити на повітрі;
  • мінімальний рівень алкоголю: 11,5 ° для ігристого вина; 12,0 ° для десертного;
  • залишковий цукор: мінімум 70 г/л (7 %);
  • витримка мінімум приблизно 10 місяців[4].

Виноробна зона[ред. | ред. код]

Виноробна зона італ. Soave DOC розташована в околицях міста Верона. З неї відокремились (підвищили категорію якості) виноробні зони Recioto di Soave DOCG у 1998 році та Soave Superiore DOCG у 2001 році[1]. Налічується 51 історичний виноградник, назви яких можуть виноситись на етикетки вина. Поділяється на 3 підзони.

1. Soave Classico — історична зона, яка охоплює комуни Монтефорте д'Альпоне та Соаве. Виноградники розташовані на пагорбах та займають площу 1700 га.

2. Colli Scaligeri — виноградники розташовані на пагорбах та займають площу 2400 га.

3. Ділянки в долинах, площа 2400 га.

Ґрунти вулканічні (базальтові) з вапняком. Клімат м'який.

Характеристики вина[ред. | ред. код]

Вміст спирту — не менше 10,5 ° для сухих вин та 11 ° для ігристих[1]. Соаве вважається динамічним і багатогранним вином. Існують різні стилі, які відрізняються за своїми ароматичним і смаковими характеристиками. Деякі виробники використовують чани з нержавіючої сталі, інші — дубові бочки, хтось застосовуює витримку на тонкому осаді. Деякі виробники вважають гарганегу самодостатнім сортом, а інші додають в ассамбляж Треббьяно ді Соаве та (або) шардоне. В цілому вина Соаве вважаються комплексними і кремозними, вони мають інтенсивну мінеральну складову і здатність до тривалого зберігання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в [Soave DOC(англ.). Архів оригіналу за 27 вересня 2019. Процитовано 26 лютого 2020. Soave DOC(англ.)]
  2. [Soave Superiore DOCG(англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2020. Процитовано 26 лютого 2020. Soave Superiore DOCG(англ.)]
  3. Соаве. Архів оригіналу за 13 травня 2018. Процитовано 12 травня 2018.(рос.)
  4. [Recioto di Soave DOCG(англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2020. Процитовано 26 лютого 2020. Recioto di Soave DOCG(англ.)]