Софія Елізабет Бреннер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софія Елізабет Бреннер
Народився 29 квітня 1659(1659-04-29)[1][2][4]
Стокгольм, Швеція[1]
Помер 14 вересня 1730(1730-09-14)[1][2][3] (71 рік)
Стокгольм, Швеція[1]
Країна  Швеція
Місце проживання Стокгольм
Діяльність поетка, господиня літературного салону, письменниця
Галузь права жінок і поезія
Alma mater German school in Stockholmd
Знання мов шведська, німецька і італійська
У шлюбі з Elias Brennerd[1]
Діти Carl de Brennerd

Софія Елізабет Бреннер (швед. Sophia Elisabet Brenner; 16591730) — шведська письменниця, поетеса, «шведська Сапфо».[5]

Була проти усталеного погляду на жінок у XVIII столітті; стала першою шведською літературною письменницею і піонером жіночого інтелектуального звільнення.[6]

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 29 квітня 1659 року у Стокгольмі в сім'ї Нікласа Вебера (Niklas Weber) і його дружини Христини Спур (Kristina Spoor), що походили з Німеччини.

Софія отримала гарну освіту в Стокгольмі в німецькій школі для хлопчиків. Досить вільно вивчила шість мов, вже в юності писала вірші шведською, німецькою, французькою, італійською та голландською мовами, а також латиною. Трохи знала й англійську. Вона була однією з перших учениць Швеції, яка йде по стопах Урсули Агріколи та Марії Палмгрен. У 1680 році вона вийшла заміж за Еліаса Бреннера, відомого художника-мініатюриста і батька шведської нумізматики. У них у сім'ї народилося 15 дітей.

Софія Бреннер на літографії Йохана Кардона

В коло друзів подружжя Бреннер входили Аврора фон Кенігсмарк, Анна Марія Эренстраль, Йохан Руниус, Урбан Йерне і Петрус Тиллеус[sv] — люди, які були захоплені поезією. У 1713 році Софія опублікувала свій перший збірник віршів «Poetiske dikter» і стала першою жінкою, що написала й вірші надрукувала шведською мовою.

Вона вивчала нідерландську, французьку та італійську поезію і писала вірші на цих мовах, крім голландської, але найпоширеніша мова її творів — німецька. Більшість її віршів присвячувалася весіллям, похорону та іншим подіям, пов'язаним з публічними персонами. Софія Бреннер була названа першою феміністкою у Швеції через її поему «Det Qwinliga Könetz rätmätige Förswar», написану в 1693 році. Також вона писала і прозові твори.

Померла 14 вересня 1730 року в Стокгольмі.

У Національній портретній галереї Швеції в Грипсхольмі, що відкрилася в 1822 році, Софія Елізабет Бреннер була поміж перших шести жінок шведської історії, портрети яких з'явилися в колекції галереї, поряд з Бригітою Шведською, Гедвігой Шарлоттою Норденфліхт, Барбро Стигсдоттер, Софією Елеонорою Розенхейн і Венделою Шютте.

Вибрана бібліографія[ред. | ред. код]

  • Det Qwinliga Könetz rätmätige Förswar, 1693.
  • Poetiske Dikter, 1709.
  • Vårs Herres och Frälsares Jesu Christi alldra heligaste Pijnos Historia rijmvijs betraktad, 1727.
  • Samlade vitterhetsarbeten af svenska författare från Stjernhjelm till Dalin.
  • Samlade dikter.
  • Letters of learned a lady : Sophia Elisabeth brenner's correspondence, with an edition of her letters to and from Otto Sperling the Younger.

Література[ред. | ред. код]

  • Nils Bohman. Artikel i Svenska män och kvinnor del 1, Albert Bonniers förlag Stockholm 1942.
  • Lundh-Eriksson, Nanna. Den glömda drottningen. Karl XII: s syster. Ulrika Eleonora D. Y. och hennes tid. Affärstryckeriet, Norrtälje (1976).

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]