Софія Шліман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софія Шліман
грец. Σοφία Σλήμαν
Портрет Софії Шліман в «головному уборі Єлени» зі «Скарбу Пріама». Розфарбована фотографія 1874
Ім'я при народженні грец. Σοφία Σλήμαν
Народилася 12 січня 1852(1852-01-12)
Афіни, Грецьке королівство
Померла 27 жовтня 1932(1932-10-27) (80 років)
Афіни, Друга Грецька Республіка
Поховання Перше афінське кладовище
Громадянство Греція Греція
Національність грекиня
Діяльність археолог, donor
Відома завдяки розкопки Трої, Мікен
Знання мов грецька
Конфесія православний
У шлюбі з Генріх Шліман
Діти (2) Андромаха Шліман
Агамемнон Шліман

Софія Шліман (грец. Σοφία Σλήμαν), уроджена Софія Енгастромену (грец. Σοφία Εγκαστρωμένου, 12 січня 1852, Афіни — 27 жовтня 1932, Афіни) — грецька благодійниця і меценатка, археолог, друга дружина Генріха Шлімана, помічниця його в справі розкопок. Вона відкрила одну з куполоподібних гробниць в Мікенах.

Життєпис[ред. | ред. код]

Дочка грецького купця, племінниця єпископа мантінейского Теоклетоса Вімпоса. Генріх Шліман, приїхавши в 1868 в Афіни, і збираючись влаштуватися в Греції, попросив єпископа підшукати йому в дружини «гречанку з хорошої сім'ї, яка досконало знає Гомера, з чорним волоссям і по можливості красиву». Вімпос посватав Шліману свою родичку, прекрасну і добре виховану Софію Енгастроменос, і Шліман піддав її суворому іспиту. Вона знала, в якому році Афіни відвідав імператор Адріан, виразно продекламувала кілька уривків з «Одіссеї». Шліман був старший за свою наречену на 30 років. Вінчання відбулося 24 вересня 1869 року в Афінах[1]. У подружжя Шліман було двоє дітей — дочка Андромаха (1871—1962) і син Агамемнон (1878—1954).

Софія брала активну участь у розкопках Генріха в стародавньої Трої і Мікенах, відкрила одну з куполоподібних могил в Мікенах і після смерті чоловіка надавала кошти на продовження розкопок на місці Трої.

Через два роки після смерті Шлімана (в 1892), Софія передала невелику частину троянської колекції в Національний археологічний музей[2]. Вона багато зробила для популяризації його наукової спадщини. Шліман залишив їй величезний капітал, і в Іліу Мелатрон вона влаштовувала розкішні прийоми для політиків і вчених, на яких виступала з лекціями про археологічні розкопки і дослідницьку роботу Шлімана. Але найбільше вона витрачала на благодійні потреби. Софія надавала гроші на лікарні та дитячі будинки, фінансувала будівництво першого в Греції загальнодоступного туберкульозного санаторію. Під час греко-турецької війни 1897 року вона побачила в підвалі однієї з лікарень солдатів, які були хворі на туберкульоз, тоді у неї і виник план побудувати санаторій. Софія організувала фонд «Порятунок» (Σωτηρία)[3]. Фонд домігся виділення землі під будівництво санаторію та займався його фінансуванням. Перший корпус санаторію на 40 ліжок було відкрито в 1905 році в Афінах. Пізніше був побудований корпус ще на 30 ліжок. До своєї смерті Софія Шліман очолювала адміністрацію і раду санаторію[4].

Коли вона померла, уряд Греції ухвалив рішення влаштувати їй державні похорони. Труну з її тілом провезли по вулицях Афін. Траурну процесію очолював прем'єр-міністр країни[5]. Софія і Генріх Шліман поховані поруч на найвищому місці Першого афінського кладовища.

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • Одна з вулиць Афін, в районі Абелокіпі між простектами Кіфісіас і Месогіон, названа на честь Софії Шліман[6]
  • Перед будівлею медичного училища в Афінах, відкритому в свій час завдяки Софії та яке носить зараз її ім'я, встановлений її бронзовий бюст.
  • На стіні першого історичного корпусу санаторію «Сотірія» встановлено пам'ятну дошку[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 1852: Σαν σήμερα γεννήθηκε η Σοφία Εγκαστρωμένου — Σλίμαν, σύζυγος του Ερρίκου Σλίμαν, που ίδρυσε το σανατόριο Σωτηρία στην Αθήνα. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 18 лютого 2014.
  2. София Шлимен на сайте Национального археологического музея. Архів оригіналу за 18 вересня 2013. Процитовано 18 лютого 2014.
  3. Ιστορία του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 18 лютого 2014.
  4. Σοφία Σλήμαν & Σωτηρία. Архів оригіналу за 23 лютого 2014. Процитовано 18 лютого 2014.
  5. Клад Приама в городе Гомера, или Кто нашел легендарную Трою
  6. Σλήμαν Σοφίας 7, Αθήνα — Αμπελόκηποι
  7. Το Μουσείο της Σωτηρίας

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]