Ріба Макінтайр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ріба Макінтайр
англ. Reba McEntire
Ім'я при народженні англ. Reba Nell McEntire
Народилася 28 березня 1955(1955-03-28)[3][4][…] (69 років)
Макалестер, Оклахома, США
Громадянство  США
Діяльність співак кантрі, акторка, акторка озвучення, студійна виконавиця
Alma mater Southeastern Oklahoma State Universityd і Oklahoma State University–Stillwaterd
Роки діяльності 1975 — тепер. час
У шлюбі з Narvel Blackstockd
Діти Shelby Blackstockd
IMDb nm0005207
Нагороди та премії

CMNS: Ріба Макінтайр у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Ріба Нілл Макінтайр (англ. Reba Nell McEntire; нар. 28 березня 1955 року в Оклахомі, США) — американська кантрі співачка, автор пісень, продюсер і акторка, яка за свою кар'єру продала понад сімдесят мільйонів копій своїх альбомів по всьому світу.

Ріба розпочала свою кар'єру в музичній індустрії виступаючи зі своїми братами та сестрою на місцевому радіошоу і родео. Як сольний виконавець вона була запрошена виступати на родео в Оклахомі, де привернула увагу артиста Реда Стігала. Він привіз її в Нешвілл, де вона врешті-решт у 1975 році підписала контракт з лейблом Mercury Records. У 1977 році вона випустила свій однойменний дебютний сольний альбом і до 1983 року продовжувала співпрацювати з лейблом Mercury Records.

Підписавши контракт з MCA Nashville вона взяла на себе весь творчий контроль над записом альбому My Kind of Country (1984), який мав більш традиційне кантрі-звучання і включав в себе сингли: «How Blue» і «Somebody Should Leave». Альбом став її проривом в кар'єрі й з того часу вона випустила 26 студійних альбомів, 35 раз підіймалася зі своїми синглами на вершину кантрі чарту і 28 альбомів отримували сертифікації золотих, платинових і мультиплатинових Американською асоціацією звукозаписних компаній. Продавши понад сімдесят мільйонів копій своїх альбомів, Макінтайр часто називають «Королевою кантрі». Вона займає сьому сходинку в списку найбільш комерційно успішних жінок США.

У 1990 році вона дебютувала як акторка у фільмі «Тремтіння землі» і в наступні роки з'явилася ще в ряді фільмів. Вона знялася в комедійному серіалі «Риба» (2001—2007), за роль в якому вона була номінована на премію «Золотий глобус», а у 2012 році повернулася до акторської професії з головною роллю в ситкомі «Malibu Country», який був закритий після першого сезону.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Ріба Нілл Макінтайр народилася 28 березня 1955 року у штаті Оклахома. Її мати працювала шкільним учителем, хоча все життя мріяла стати кантрі-співачкою. Вона так і не реалізувала свою мрію і замість цього навчала співу Рібу і її брата з сестрою, які зрештою організували в підлітковому віці гурт Singing McEntires. Група випустила один успішний запис «The Ballad of John McEntire» і працювали на незалежному лейблі, а їхня пісня зрештою змогла перетнути тисячний поріг продажів. У 1974 році Макінтайр закінчила університет Оклахоми та до 1976 року працювала вчителем початкових класів. У тому ж році вона була найнята для виконання національного гімну в Національному Родео в Оклахома-Сіті, і на заході її вокальні дані зауважив співак Ред Стігал, який допоміг їй відправитися в Нешвілл, штат Теннессі, де вона і підписала зрештою контракт з Mercury Records.

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 1976 році Макінтайр вийшла заміж за чемпіона родео Чарлі Беттлеса, і вони проживали в Оклахомі. У 1987 році вони розлучилися, вона переїхала в Нешвілл, штат Теннессі, і вирішила повністю зосередитися на кар'єрі. Два роки по тому вона вийшла за свого менеджера і гітариста Нервела Блекстока, з яким вони незабаром відкрили власний лейбл. Від шлюбу з ним Ріба народила сина Шелбі Стівена Макінтайр Блекстока, 23 лютого 1990 року, а також прийняла двох його дітей від попереднього шлюбу. Один з її пасинків зустрічався з Келлі Кларксон, давньою колегою Ріби. 28 жовтня 2015 року Макінтайр і Блексток офіційно розлучилися. Макінтайр є прихильником прав ЛГБТ-спільноти.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #119086743 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. SNAC — 2010.
  4. Internet Broadway Database — 2000.
  5. Encyclopædia Britannica

Посилання[ред. | ред. код]