Хлорид кальцію: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: et:Kaltsiumkloriid
Thijs!bot (обговорення | внесок)
м r2.7.2) (робот додав: sk:Chlorid vápenatý
Рядок 132: Рядок 132:
[[ru:Хлорид кальция]]
[[ru:Хлорид кальция]]
[[simple:Calcium chloride]]
[[simple:Calcium chloride]]
[[sk:Chlorid vápenatý]]
[[sr:Калцијум хлорид]]
[[sr:Калцијум хлорид]]
[[sv:Kalciumklorid]]
[[sv:Kalciumklorid]]

Версія за 20:55, 30 липня 2012

Кальцій хлористий

Кальцій хлористий ([Calcii chloridum, Calcium chloratum] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога); [Calcium chloride] помилка: {{lang-xx}}: текст вже має курсивний шрифт (допомога)) — кальцієва сіль соляної кислоти.

Інші назви, що використовуються: дихлорид кальцію, хлорид кальцію.

Хімічна формула: CaCl2.

Загальний опис

Зовнішній вигляд: порошок, білі чи сіро-білі гранули.

Запах: Без запаху.

Розчинність: Легко розчинний у воді; при розчиненні виділяє велику кількість тепла (екзотермічна реакція).

Густина: 2,15 г/см3.

Точка кипіння: > 1600оC (> 2912оF).

Точка плавлення: 772оC (1422оF).

Неорганічна речовина. Володіє високими гігроскопічними властивостями. При доступі повітря речовина забирає вологу з повітря і переходить з твердого стану в розчин.

Кальцій хлористий випускається:

  • технічний трьох марок: кальцинований(порошок або гранули білого кольору), гідратований(лусочки або гранули білого або сірого кольору) і рідкий(розчин жовтувато-сірого або зеленуватого кольору прозорий або з легкою каламуттю).

Кальцій хлористий зберігають в щільно закритій тарі у закритих складських приміщеннях, що виключають потрапляння вологи.

Отримання

Хлорид кальцію одержують як побічний продукт у виробництві кальцинованої соди та хлорату калію(бертолетова сіль).

Для виробництва кальцію хлористого сировиною служать також соляна кислота і високоякісний вапняк, який містить малі кількості домішок R2O3, MgO, SiO2, S і P.

У деяких випадках хлорид кальцію (22 — 25% розчин) отримують з хлормагнієвого розсолу, обробляючи його гашеним вапном і відокремлюючи на фільтрі осад гідроокису магнію.

У побуті можна отримати нагріванням хлорного вапна (хлорки).

Застосування

Застосовується в:

  • хімічній(виробництво гумових виробів та очищення інертних газів; для очистки розчинів від важких металів в виробництві люмінофорів);
  • лісовій і деревообробній(використовується в виробництві пластифікаторів ДВП);
  • нафтовій (використовується як томпажний розчин при добуванні нафти), нафтопереробній і нафтохімічній промисловості(як інгредієнт в різних типах виробів із пластмас);
  • будівництві та виготовленні будівельних матеріалів(як прискорювач процесу твердіння бетонів; При виготовленні силікатної цегли, тротуарної плитки;);
  • кольоровій металургії;
  • при будівництві та експлуатації автомобільних доріг та аеродромів(засіб від обледеніння автомобільних доріг та полів аеродромів).

Розбризкування речовини на дорогах в посушливому кліматі, особливо в пустелях, може допомогти звести до мінімуму кількість пилу, який підіймається з-за трафіку.

В якості реагенту від обледеніння доріг: потрапляючи на сніг реагент починає швидко розчинятись, вступаючи з ним у хімічну реакцію та виділяючи при цьому багато тепла. Кальцій хлористий не дозволяє утворюватися ожеледі та сніжно-крижаним накатам, а також сприяє зниженню сил зчеплення льоду з поверхнею дороги за рахунок утворення розсолу.

У зв'язку з підвищеною активністю кальцію хлористого в порівнянні з хлористим натрієм (технічною сіллю) речовина працює набагато ефективніше, тому середня норма реагенту зменшується на 30%, що знижує екологічне навантаження хлоридів на навколишнє середовище. Після прибирання кальцій хлористий не залишає слідів на асфальті і тротуарній плитці та не руйнує бетонні перекриття.

Таблиця витрати кальцію хлористого гр/м2 для видалення льоду в наведеному температурному інтервалі:

Товщина льоду, мм tо 0 −2 tо −2 −4 tо −4 −6 tо −6 −10 tо −10 −15 tо −15 −20
1 — 2 10 15 20 25 45 65
3 — 5 25 35 45 65 90 140
  • харчовій промисловості (під час виробництва ферментованих молочних продуктів та при консервуванні — харчова домішка Е509. При консервуванні фруктів і овочів, використання харчової домішки допомагає їжі залишаються в твердому стані, навіть якщо вони упаковані в рідинах. Використання в маринадах цей тип солі додає смаку солоності без фактичного збільшення кількості кухонної солі(NaCl), необхідної для досягнення бажаного смаку.);
  • в фармації застосовується як десенсибілізуючий лікарський засіб (у вигляді 5% і 10% розчину для ін'єкцій та у складі комбінованих розчинів(Інфезол ® 100, Гамбросол, Екстраніл[1], Нутриніл ПД4[2], Присмасол)); при дефіциті кальцію (гіпокальцемії) в організмі різного походження; а також при інтоксикації солями магнію, оксалатів, фосфатів або фторидами, хлором (та іншими газами), хлорорганічними сполуками, радіоактивним фосфором, стронцієм або радієм;

Кальцій хлорид бере участь у процесі згортанні крові, зменшує проникність біологічних мембран, виявляє протизапальну, протиалергічну і протиексудативну дію; стимулює серцеву діяльність. Кальцій хлорид вводять лише парентерально повільно!

  • джерело іонів кальцію. Кальцій хлористий використовується для збільшення жорсткості води в плавальних басейнах. Це зменшує розмивання бетону в басейні. Підвищення концентрації кальцію у воді, призводить до скорочення розчинення сполук кальцію з структури бетону.
  • а також в якості осушувача і для інших цілей(в вогнегасниках і ін.).

Токсикологія

Кальцій хлористий швидко поглинає вологу, при систематичному впливі дратує і осушує шкіру. При попаданні всередину концентрованих розчинів або твердих продуктів хлориду кальцію може викликати шлунково-кишкові подразнення або виразки. За ступенем дії на організм відноситься до речовин 3-го класу небезпеки.

Хлористий кальцій пожежо і вибухобезпечний, токсичних з'єднань в повітрі і стічних водах в присутності інших речовин не утворює, в організмі не кумулюється.

Примітки

Посилання

Колекція доповідей і статей по хлориду кальцію (анг.)

Чому хлорид кальцію в бетоні? (анг.)

Див. також

Шаблон:Link GA