Уніфікований локатор ресурсів: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Уніфікований локатор ресурсів''' ({{lang-en|Uniform Resource Locator}}, URL) — стандартизована адреса певного ресурсу (такого як [[документ]], чи [[зображення]]) в [[інтернет]]і (чи деінде). Придуманий [[Бернерс-Лі Тім|Т. Бернерс-Лі]] для використання у [[WWW]], сучасні форми описуються в RFC 3986. Включає в себе назву протоколу доступу ([[HTTP]], [[FTP]], [[telnet]], [[gopher]] та ін.) і, власне, шлях до ресурсу, формат якого залежить від схеми доступу:
'''Уніфікований локатор ресурсів або адреса ресурсу''' ({{lang-en|Uniform Resource Locator - єдиний вказівник на ресурс}}, URL) — стандартизована адреса певного ресурсу (такого як [[документ]], чи [[зображення]]) в [[інтернет]]і (чи деінде). Придуманий [[Бернерс-Лі Тім|Т. Бернерс-Лі]] для використання у [[WWW]], сучасні форми описуються в RFC 3986. Включає в себе назву протоколу доступу ([[HTTP]], [[FTP]], [[telnet]], [[gopher]] та ін.) і, власне, шлях до ресурсу, формат якого залежить від схеми доступу:


[[<протокол>://<сервер>[:<порт>][/<шлях>][/<файл>[#<розділ>]]
[[<протокол>://<сервер>[:<порт>][/<шлях>][/<файл>[#<розділ>]]

Версія за 18:16, 17 вересня 2012

Уніфікований локатор ресурсів або адреса ресурсу (англ. Uniform Resource Locator - єдиний вказівник на ресурс, URL) — стандартизована адреса певного ресурсу (такого як документ, чи зображення) в інтернеті (чи деінде). Придуманий Т. Бернерс-Лі для використання у WWW, сучасні форми описуються в RFC 3986. Включає в себе назву протоколу доступу (HTTP, FTP, telnet, gopher та ін.) і, власне, шлях до ресурсу, формат якого залежить від схеми доступу:

[[<протокол>://<сервер>[:<порт>][/<шлях>][/<файл>[#<розділ>]]

Для популярних, добре відомих, протоколів, номер порту може не приводитись, тоді використовується стандартний порт (наприклад, порт номер 80 для HTTP).

Див. також