Мультитул: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
створено сторінку
(Немає відмінностей)

Версія за 18:26, 20 грудня 2017

Мультитул (англ. multi-tool, multitool, від multifunctional tool — «багатофункціональний інструмент»), багатофункціональний інструмент — позначення різних видів портативних інструментів, які сполучують у собі кілька функцій, заміняючи набір звичайних інструментів. В англійській мові термін multi-tool вживається щодо різноманітних універсальних портативних інструментів (у тому числі щодо складаних ножів з додатковими пристосуваннями по типу швейцарських), але в українській ним називаються багатофункціональні інструменти на основі пасатижів.

Історія

Археологічні знахідки свідчать про наявність багатофункціональних складаних інструментів ще в добу пізньої Римської імперії[1]. Наприкінці XIX ст. з'явилися складані армійські ножі з додатковими пристроями фірм Victorinox і Wenger, які зараз прийнято звати «швейцарськими». Аналогічні ножі тепер випускаються багатьма виробниками.

Історія універсального інструмента, що звуть «мультитулом», починається в 1983 році, коли Тім Ледермен випустив «Pocket Survival Tool» («кишеньковий інструмент виживання») — інструмент на основі довгогубців, що складалися на зразок ножа-«метелика» і містили в руків'ях додаткові пристосування[2]. Щипці виявилися надто великими для звичайної кишені, тому до них додавався чохол для носіння на поясі. У наші часи компанія Leatherman Tool Group виробляє різноманітні моделі багатофункціональних інструментів.

Види

Мультитул на основі пасатижів

Інші види

Окрім пасатижів, мультитули створюються на базі інших інструментів — гайкового ключа, ножиць по металу, сокири. Існують і більш екзотичні багатофункціональні інструменти, що включають у себе молоток[3], спиртовий рівень, штатив для камери[4], світлодіодний ліхтарик, запальничку[5], рулетку, набір насадок для універсальної викрутки та ін.

Мультитули можуть бути більш чи менш спеціалізованими: їхня компоновка залежить від роду занять власника. Велосипедисти обзаводяться складаним мультитулом з набором викруткових насадок або гайкових ключів для операцій з гвинтами і гайками під час дрібного ремонту в дорозі. Для рибалок випускаються інструменти, чиї функції уможливлюють різати волосінь, обтискати грузила, розкривати виті кільця. Військовики використовують мультитули для догляду вогнепальної зброї. Застосування багатофункціонального портативного інструмента уможливлює виграти у вазі і розмірі порівняно зі звичайним набором інструментів.

Див. також

Примітки