Аміна бінт Вахб: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
м додано Категорія:Історія ісламу за допомогою HotCat
Рядок 20: Рядок 20:


{{ac}}
{{ac}}

[[Категорія:Історія ісламу]]

Версія за 03:22, 2 березня 2021

Аміна бінт Вахб
араб. آمنة بنت وهب
араб. آمنة بنت وهب بن عبد مناف[1]
Народилася 549
Мекка, Хіджаз[1]
Померла 575[1]
Al-Abwad, Мекка, Саудівська Аравія[2][1]
Діяльність поетка
Знання мов арабська
Батько Wahb ibn 'Abd Manafd
Мати Barrah bint Abdul Uzzad
У шлюбі з Абдуллах ібн Абд аль-Мутталіб[3][4]
Діти Магомет

Аміна бінт Вахб (араб. آمنة بنت وهب‎; нар. 549, Ясріб, сучасна Медина, Саудівська Аравія23 травня 577, аль-Абва) — дружина Абдуллаха ібн Абд аль-Мутталіба і мати пророка Мухаммеда[5]

Біографія

Аміна бінт Вахб походила зі знатної і впливової родини племені курайшитів. Вона була дочкою Вахби ібн Абд аль-Манафа, лідера клану Зухра, племені курайшитів і Баррі бинт Абд аль-Узза з клану Абд аль-Дар. Точна дата народження Аміни невідома [2].

Ібн Са'д повідомляє, що її виховував її дядько Вухайб ібн Абд Манаф, який в один день видав її заміж за Абдуллаха ібн Абд аль-мутталиба, а свою дочку Халю за Абд аль-мутталиба. Якщо це повідомлення вірно, то це може бути якимось забутим шлюбним доисламским звичаєм [3].

Коли Аміна ще була вагітна, її чоловік Абдуллах виїхав до Сирії, але, доїхавши до Ясриба, помер [4]. Відповідно до ісламського переказами, під час вагітності вона побачила світло, що йде від неї, який осяяв палаци бусра в Сирії [3].

Через два місяці після смерті Абдуллаха у Аміни народився син, якого назвали Мухаммед. За існуючою в той час у курайшитів традиції маленького Мухаммеда віддали на виховання бедуїнів племені Бану Са'д. Перебування в пустелі давало можливість дитині вивчати арабську мову і арабські традиції. За Мухаммадом доглядала Халима бинт Абу Зуайб.

Коли Мухаммаду виповнилося 5 років, Аміна забрала його до себе. Близько 577 року вона разом з сином вирішила поїхати в Ясриб для того, щоб відвідати родичів і могилу Абдуллаха. Пробувши в місті близько місяця, вони виїхали назад в Мекку. По дорозі Аміна тяжко захворіла і померла в селі аль-Абва між Ясриб і Меккою [2].

У 1998 році саудівська влада зрівняли з землею гробницю Аміни бинт Вахби, останки якої були перепоховані [5]

Примітки