Гірськолижний спорт: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
TXiKiBoT (обговорення | внесок)
м робот змінив: id:Ski Alpen
Рядок 34: Рядок 34:
[[he:סקי אלפיני]]
[[he:סקי אלפיני]]
[[hr:Alpsko skijanje]]
[[hr:Alpsko skijanje]]
[[id:Ski alpen]]
[[id:Ski Alpen]]
[[it:Sci alpino]]
[[it:Sci alpino]]
[[ja:アルペンスキー]]
[[ja:アルペンスキー]]

Версія за 00:09, 19 лютого 2010

Гірськолижний спорт - загальна назва для кількох зимових спортивних дисциплін, у яких спортсмени змагаються за найшвидший спуск із гори на лижах спеціально підготовленою трасою. Гірськолижний спорт користується велиою популярністю як вид активного відпочинку.

На відміну від лижних перегонів у гірськолижному спорті використовуються кріплення з фіксованою п'яткою.

Дисципліни

Гірськолижний спорт включає в себе змагання із спеціального слалому, гігантського слалому, супергіганського слалому, гірськолижної комбінації та швидкісного спуску, які належать до швидкісних дисциплін. Інша група дисциплін об'єднана під загальною назвою фрістайл. В цих дисциплінах важлива не тільки швидкість, а й суддівська оцінка якості виконання.

Найшвидша з гірськолижних дисциплін — швидкісний спуск, де спортмени можуть розвивати швидкість понад 100 км/год. Найтехнічніша - слалом, в якому лижник повинен виконати велике число поворотів, щоб пройти через ворота, відзначені прапорцями.

Популярність у світі

Гірськолижний спорт популярний усюди в світі, де є гори, сніг і відповідна інфраструктура. Здебільшого змагання проводяться на гірськолижних курортах, які є водночас місцями масового активного відпочинку. Спуск на лижах з гори набрав популярності з винаходом та розвитком підіймачів.

Гірськолижний спорт на Олімпійських іграх

До програми Олімпійських ігор гірнолижний спорт входить, починаючи з Олімпіади 1936. Першою дисципліною була гірськолижна комбінація. На Олімпіаді 2010 у Ванкувері розігруються 10 комплектів нагород - по п'ять серед чоловіків та жінок.