Плінфа: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Lorry (обговорення | внесок)
WikitanvirBot (обговорення | внесок)
м r2.5.2) (робот додав: be:Плінфа
Рядок 22: Рядок 22:
[[Категорія:Цегла]]
[[Категорія:Цегла]]


[[be:Плінфа]]
[[en:Plinthite]]
[[en:Plinthite]]
[[it:Plintite]]
[[it:Plintite]]

Версія за 16:13, 16 грудня 2010

Файл:Sophiya reconstr.gif
Реконструкція первісного вигляду Софіївського Собору у Києві

Плінфа (з грец. — plínthos), широка та плоска обпечена плитоподібна цегла, яка використовувалася при будівництві у Візантії, була нерідко основним матеріалом для будівництва конструктивних елементів будівель. Використовувалася у давньоруській храмовій архітектурі 10 століття — початку 13 століття. (Десятинна церква (Київ)), (Софіївський собор (Київ)) (1037), церква Спаса на Берестові (111325).

Плінфа в Чернігові


П'ятницька церква в Чернігові

Серед дивом збережених споруд 11-12 століть почесне місце займають історичні будівлі міста Чернігів.В місті досі стоїть Спасо-Преображенський собор, пам'ятка республіканького значння.

Несподіване історичне відкриття зроблене і відомим реставратором і культурним діячем Барановським Петром Дмитровичем. При обстеженні пам'яток архітектури Чернігова, зруйнованих в часи 2 світової війни, видатний вчений віднайшов зразки плінфи в руїнах однієї з церков. Детальне обстеження зруйнованого храму навело на думку про залишки ще одної видатної пам'ятки в місті.

Петро Барановський звернувся з клопотанням до військового головокомандування і домігся виготовлення плінфи в тогочасних умовах. Це дало змогу відновити близький до первісного вигляд Церкви П'ятниці, згаданій ще у « Слові о полку Ігоревім».Так плінфа в руїнах спонукала врятувати шедевр давньоукраїнської архітектури.

Література