Час (фільм, 2021)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Старий (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Час
Old
Постер театральної версії
Жанр трилер, жахи
Режисер М. Найт Ш'ямалан
Продюсер М. Найт Ш'ямалан
Сценарист М. Найт Ш'ямалан
На основі «Замок із піску» П’єр Оскар Леві, Фредерік Петерс
У головних
ролях
Оператор Майк Гіулакіс
Композитор Тревор Гурекіс
Кінокомпанія Blinding Edge Pictures
Дистриб'ютор Universal Pictures
Тривалість 108 хв
Мова американська англійська
Країна США
Рік 2021
Дата виходу 29 липня 2021
Кошторис 18 млн доларів
IMDb ID 10954652
old.movie

«Час»[1][2] (англ. Old) — американський трилер 2021 року, сценаристом і режисером якого виступив М. Найт Ш'ямалан. У головних ролях знялися Гаель Гарсіа Берналь, Руфус Сьюелл і Еліза Сканлен. Фільм знятий на традиційну 35-міліметрову кіноплівку замість цифрової[3].

Фільм вийшов на екрани 23 липня 2021 року. В основі фільму графічний роман «Замок з піску» П'єра Оскара Леві і Фредеріка Петерса.

Сюжет оповідає про групу з 13 осіб, які виявляють тіло невідомої дівчини на місцевому пляжі. Почавши розслідування, вони незабаром приходять до висновку, що за цим стоїть якесь незрозуміле явище.

Сюжет[ред. | ред. код]

За сюжетом, на віддалений курорт на відпочинок приїжджає група людей. На початку фільму сімейна пара Ґай та Пріска Капа прибувають у готель разом з 11-річною донькою Меддокс та шестирічним сином Трентом. Ґай та Пріска планують розлучитися, але досі не сказали про це дітям.

Прибулу на відпочинок родину зустрічає менеджер курорту та його помічниця з різноманітними коктейлями на будь-який смак. Трохи освоївшись, Трент заводить дружні відносини з місцевим хлопчиком свого віку. Разом вони придумують власну мову — певний код шифру — завдяки якому можуть обмінюватися секретними повідомленнями.

Згодом сім'я вирушає на віддалений пляж для «особливих» гостей, де вони можуть трохи поплавати, позайматися серфінгом чи просто провести час під сонцем. Несподівано до них приєднується ще одна родина — кардіохірург Чарльз, його мати Агнес та молода дружина Чарльза Крістал з їхньою малолітньою донькою Керою та сімейна пара санітара і психологині.

Опинившись на острові, де вже перебували відомий репер зі своєю дівчиною, герої розуміють, що втратили будь-який зв'язок із навколишнім світом: телефони більше не працюють, подолати шлях назад неможливо через знепритомнення, а їхні діти дорослішають у них на очах.

Година перебування на віддаленому острові дорівнює двом рокам життя, через що 50 років зводяться до одного дня. Кожна спроба втечі закінчується нічим, тому герої мають вирішити, як хочуть провести залишки часу: у суцільній боротьбі або ж змиритися і більше не втрачати дорогоцінні хвилини?

У ролях[ред. | ред. код]

Гаель Гарсія Берналь, 2012
Вікі Кріпс, 2019
Гаель Гарсія Берналь (ліворуч) і Вікі Кріпс (праворуч) зіграли одружену пару Ґая та Пріски Капа
  • Гаель Гарсія Берналь — Ґай Капа, чоловік Пріски Капа, батько Трента та Меддокс
  • Вікі Кріпс — Пріска Капа, дружина Ґая Капа, мати Меддокс та Трента
    • Алекса Свінтон — Меддокс Капа у віці 11 років, дочка Ґая та Пріски Капа, сестра Трента
  • Нолан Рівер — Трент Капа у віці 6 років, син Ґая та Пріски, брат Меддокс
    • Лука Фаустино Родрігес —Трент у віці 11 років
    • Алекс Вольф — Трент Капа у віці 15 років
    • Іман Елліотт — дорослий Трент
  • Аарон П'єр — Mid-Size Sedan (Мід-Сайз Сєдан)
  • Руфус Сьюелл — Чарлз, кардіохірург, чоловік Крістал, син Агнес, батько Кери
  • Еббі Лі — Крістал, жінка Чарлза, мати Кери і невістка Агнес
    • Кайла Бейлі — Кара у віці 6 років, донька Чарлза та Крістал, онука Агнес
      • Мікая Фішер — Кара у віці 11 років
      • Еліза Сканлен — Кера у віці 15 років
  • Кетлін Челфант — Агнес, мати Чарлза, свекруха Крістал, бабуся Кери
  • Ніккі Амука-Берд — Патріша Кармайкл, психологиня, дружина Джеріна
  • Кен Люн — Джерін Кармайкл, санітар, чоловік Патріши

Виробництво[ред. | ред. код]

М. Найт Шьямалан на панелі Comic-Con в Сан-Дієго в білій сорочці і розмовляє в мікрофон.
Сценарист, режисер і продюсер М. Найт Ш'ямалан

На черговий день народження М. Найта Ш'ямалана його три доньки подарували йому роман «Замок з піску» французького письменника П'єра Оскара Леві та художника Фредеріка Петерса. Художній роман переповідав історію людей, які вирушили на відпочинок на віддалений пляж, де за лічені години постарішали на роки. Ця історія відразу наштовхнула Ш'ямалана на ідею сценарію.

Після завершення роботи над трилогією «Невразливий» / «Eastrail 177» режисер заглибився в розробку сценарію «Часу» і трансформував його в екзистенційний трилер, в якому намагався підняти питання смерті, любові, жалю, вірності та природи часу. Завдяки чому побудив низку провокаційних запитань: якби вам довелося прожити решту життя маючи в запасі лише день, якби ви його провели? Поруч із ким ви б хотіли бути? Що для вас мало б значення?

«Працюючи над ідеєю, я намагався створити відчуття справжнього жаху… Коли протягом довгого часу ви намагаєтеся зрозуміти, що відбувається навколо, але так і не знаходите правильної відповіді. І лише поступово, крок за кроком склавши весь пазл разом, ви приходите до розв'язки», — коментує режисер.

У жовтні 2019 року стало відомо, що М. Найт Ш'ямалан у співпраці з Universal Studios випустить два нових трилера і виступить як сценарист і режисер[4].

У травні 2020 року Елайза Сканлен, Томасін Маккензі, Аарон П'єр, Алекс Вольф і Вікі Кріпс приєдналися до акторського складу[5]. Гаель Гарсіа Берналь приєдналася до них у липні[6]. У серпні 2020 року до акторського складу фільму приєдналися Руфус Сьюелл, Ембет Девідц і Іман Елліотт[7].

Знімання[ред. | ред. код]

Знімання фільму почалося 26 вересня 2020 року в Домініканській Республіці разом із оголошенням назви фільму[8]. Виробництво завершили 15 листопада 2020 року[9]. Це перший фільм М. Найт Ш'ямалана, знятий ним за межами Філадельфії.

Виконавчий продюсер Стівен Шнайдер розповідає, що фільм вийшов не схожим на жодну попередню історію кінорежисера: «Що найбільше вражає у фільмі, так це те, як Ш'ямалану вдається жонглювати історіями. Лінія кожного героя абсолютно унікальна, Найт зміг розповісти глибоку та самобутню історію, наповнену темами, які знайомі кожному з нас».

Пошук локації для фільмування «Часу» став ще однією важливою сходинкою на шляху до створення кінопродукту. Від самого початку команда мала розуміння того, яким повинно бути місце зйомок, тому вибір було зроблено на користь Карибського моря, а саме на Домініканську республіку. М. Найт Ш'ямалан та його партнери були змушені дослідити чимало місць, перш ніж знайшли пляж Плайя-Ель-Вальє. Він був не лише неймовірно мальовничим, але і достатньо віддаленим від сусідніх міст.

Та попри всю красу та мальовничість обраної локації, фільмування закордоном стали неабияким викликом для команди. По-перше, робота над фільмом розпочалася 2020 року, коли весь світ знаходився на ізоляції через пандемію COVID-19. Тому команда мала не лише привезти всю потрібну техніку, а ще й відповідати за здоров'я команди. Проте режисера подібні обмеження лише надихали та допомогли краще відтворити емоції та почуття героїв, які залишилися геть самі посеред безлюдного острова.

Загалом стрічку «Час» було знято в досить короткі строки, тому творча група мала працювати швидко та ефективно. «У нас взагалі не було права на помилку, і в таких умовах було досить цікаво попрацювати», — коментував режисер.

Випуск[ред. | ред. код]

Світова прем'єра фільму відбулася 21 липня 2021 року, в Україні — 29 липня 2021 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Час (2021) — відгуки глядачів, рецензії кінокритиків, рейтинг. Планета Кіно (uk-UA) . Архів оригіналу за 15 серпня 2021. Процитовано 27 листопада 2021.
  2. Час. Офіційний трейлер (український) (uk-UA) , архів оригіналу за 27 листопада 2021, процитовано 27 листопада 2021
  3. During quarantine made the difficult and costly decision to shoot on 35mm film. It was the best decision I could have made. There is nothing like film. Period. @oldthemovie. Twitter. M. Night Shyamalan ⌛. 17 жовтня 2020. Архів оригіналу за 23 жовтня 2021. Процитовано 8 червня 2021. (англ.)
  4. M. Night Shyamalan Has Two More Thrillers In Works At Universal. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 8 червня 2021.
  5. M. Night Shyamalan Untitled Universal Movie Sets Cast With Eliza Scanlen, Thomasin McKenzie & More. Архів оригіналу за 24 червня 2020. Процитовано 8 червня 2021.
  6. Gael García Bernal Joins M. Night Shyamalan's Next Film. Архів оригіналу за 30 липня 2021. Процитовано 8 червня 2021.
  7. Kroll, Justin (20 серпня 2020). Rufus Sewell, Embeth Davidtz And Emun Elliot Round Cast of M. Night Shyamalan's Next Film. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 30 липня 2021. Процитовано 20 серпня 2020.
  8. Sneider, Jeff (26 вересня 2020). Exclusive: M. Night Shyamalan's 'Old' Is Inspired by Graphic Novel 'Sandcastle'. Collider (амер.). Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 26 вересня 2020.
  9. Night Shyamalan, M (15 листопада 2020). Wrapped production on @oldthemovie It was an incredible experience. Beyond grateful to the people of the Dominican Republic who were so caring & welcoming. It is one of the most beautiful countries filled with the sweetest people. Thinking of you as I head back to Philly. Twitter. Архів оригіналу за 8 лютого 2021. Процитовано 15 листопада 2020.