Статут про устрій Війська Запорізького

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Січова Рада в Запорозьких козаків, XVIII ст.

«Статті про устрій Війська Запорозького» — законодавчий акт, статут, прийнятий у червні 1648 року козацькою Генеральною військовою радою і підписаний гетьманом Богданом Хмельницьким[1]. По своїй суті — загальновійськові статути, які встановлювали організацію війська та сувору дисципліну[2], а також конституційний акт, який встановлював діяльність гетьмана як верховного головнокомандувача[3].

У середині XVII століття на українській території Речі Посполитої відбувається процес становлення національної політичної системи: складається державний апарат на чолі з гетьманом, загальна (Генеральна) військова козацька рада стає верховним органом влади, відповідно до козацького звичаєвого права[2].

У червні 1648 року Генеральна військова рада прийняла й ухвалила «Статті про устрій Війська Запорозького», засновані на козацьких правових звичаях. Повноваження система органів влади перейшли до органів управління козацтвом, система яких мала три рівні[2]:

  • Генеральний — вищі органи державної влади та управління: колегіальні (Генеральна рада, Старшинська рада), урядові (глава держави — гетьман, генеральний (гетьманський) уряд);
  • Полковий — полкові козацькі ради, полковники, полкові уряди;
  • Сотенний — сотенні козацькі ради, сотники, сотенні уряди.

У 1648—1651 рр. чисельність козацьких військ складала до 150 тисяч осіб. Україна мала власне постійне реєстрове військо (за Зборівським договором 1649 р. — 40 тис., за Білоцерківським 1651 р. — у 20 тис.). У воєнний час чисельність армії сягала 300—350 тис. козаків та мобілізованих[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Формування української держави в ході української національної війни (сер. XVII ст.). Правове положення України у складі російської держави (PDF). Запорізький національний університет.
  2. а б в В. Єрмолаєв, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор. Богдан Хмельницький про проблеми і перспективи українського державотворення (до 365-річчя Національної революції 1648 р.) (PDF). Національний університет «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого».
  3. Пасічник, С. М. (2014). СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ГЕТЬМАНЩИНИ. Державне управління: удосконалення та розвиток (укр.). № 12. ISSN 2307-2156. Процитовано 25 листопада 2023.