Танзамське шосе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танзамське шосе

Танзамське шосе в національному парку Мікумі
Загальні дані
Країна  Танзанія
Довжина 2141 км
початок Лусака
кінець Дар-ес-Салам

Маршрут T1 (жовтий) в Танзанії

Танзамське шосе — веде від Лусаки в Замбії до Дар-ес-Салама в Танзанії. Магістраль була побудована з 1968 по 1973 рік у кілька етапів і мала на меті забезпечити доступ до морського порту для Замбії та розширити транспортні можливості для Замбії, Малаві та тодішнього Заїру (нині Демократична Республіка Конго).

Шосе Танзам близько 2400 км, заасфальтований. Дорога веде переважно через дуже гірську місцевість на висоту понад 2000 м. Він починається в Дар-ес-Саламі, найбільшому місті Танзанії, і проходить через регіони Кост, Морогоро, Ірінга, Нджомбе, Мбея і Сонгве. Шосе перетинає національний парк Мікумі між Морогоро та Ірінга. Весь замбійський відрізок маршруту називається Great North Road і позначається T2; в Танзанії він має маркування T1.

В околицях Ірінга шосе проходить повз місце битви біля Ілула-Лугало, де встановлено пам’ятник на честь поразки німецьких колоніальних військ на Хехе 17 серпня 1891 року.

У Замбії Велика північна дорога перетинає райони Капірі Мпоші та Наконде. Відстань між Наконде та Капірі Мпоші становить приблизно 832 км.

У Танзанії шосе Танзам з'єднується з чотирма основними маршрутами:

  • у Шалінзе, головній дорозі до Танги та Кіліманджаро, Аруші та Найробі
  • у Морогоро, дорога до Додоми на заході, потім до Сінгіди, Табори, Мпанди, Шиньянги, Баріаді, Гейти, Мванзи, Мусоми, Букоби та Кігоми
  • в Макамбако є дорога до Сонгеа, що веде до Мтвара
  • Уйоле/Мбея знаходиться на дорозі до Малаві через Тукую, Рунгве та Касумулу, Кіела.

На захід від Макамбако Танзам часто пролягає вздовж залізниці TAZARA.

Ця дорога є головною сполучною ланкою між Східною та Південною Африкою.

Значимість

[ред. | ред. код]

Під час епохи апартеїду в Південно-Африканській Республіці та громадянських воєн в Анголі та Мозамбіку ця магістраль разом із залізницею TAZARA забезпечувала єдиний безпечний доступ Замбії до морського порту (Дар-ес-Салам), що було необхідною умовою для виживання замбійської економіки.

Примітки

[ред. | ред. код]