Телескоп Грегорі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Телескоп Грегорі (GREGOR) — сонячний телескоп.

Телескоп встановлено на висоті 2 400 метрів над рівнем моря, біля підніжжя вулкана Тейде на острові Тенерифе (Канарські острови). Церемонія відкриття відбулася 21 травня 2012 року. На момент початку роботи був найбільшим сонячним телескопом в Європі і третім за розміром серед сонячних телескопів у світі. У будівництві брали участь чотири німецькі дослідні інститути. Його будівництво обійшлося в суму $ 16,5 млн, більшу частину суми виділив Інститут фізики Сонця Кіпенхойера у Фрайбурзі.

Даний телескоп побудований за відкритою схемою, тобто не має кожуха, який дозволяє знизити вібрацію, що виникає через пориви вітру. Діаметр первинного, найбільшого, дзеркала становить 1,5 метра. Від несприятливої погоди прилад захищає складаний купол.

Головним завданням телескопа за заявою вчених стане вивчення магнітних процесів на Сонці. Велике дзеркало і система компенсації спотворень дозволяє отримувати зображення з роздільною здатністю в 70 кілометрів на поверхні найближчої нам зірки, зображення можна отримувати в видимому і інфрачервоному спектрі. Іншим завданням досліджень стане отримання даних про зміни магнітного поля Сонця і характеристика його хромосфери.

Він названий на честь шотландського астронома Джеймса Грегорі, який жив в XVII столітті і придумав принципову схему, за якою збудовано даний телескоп.

Посилання[ред. | ред. код]