Тонатіу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тонатіу
науатль Tonatiuh
Божество в Міфологія ацтеків
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Тонатіу. Музей антропології Мехіко

Тонатіу (ісп. Ōllin Tōnatiuh) — бог неба, Сонця і вояків в ацтецькій міфології. Відповідно до уявлень був п'ятим «Сонцем», володарем теперішньої ери «Чотири землетруси» (напередодні появи в Месоамериці іспанців). Мав декілька інших імен: Куаутемок «Спадний орел», Пільцінтекутлі («Юний володар»), Тотек («Наш вождь»), Шипіллі («Бірюзовий принц»).

Характеристика[ред. | ред. код]

Для підтримки сил і збереження молодості Тонатіу повинен щодня отримувати кров жертв, інакше під час подорожі вночі по підземному світу він може померти, тому кожен день його шлях до зеніту супроводжувався душами принесених в жертву вояків, полеглих у боях.

Символ Тонатіу

Тонатіу був покровителем союзу «воїнів-орлів», його символ — орел. Культ Тонатіу був одним з найважливіших в ацтекському суспільстві. Відомий під календарним ім'ям Науі Олін («Чотири рухи»).

Зображувався у вигляді юнака з обличчям червоного кольору і полум'яним волоссям, найчастіше в сидячій позі, із сонячним диском або напівдиском за спиною.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сказания о Солнцах. Мифы и исторические легенды науа / Ред. и пер. С. А. Куприенко, В. Н. Талах. — К.: Издатель Куприенко С. А., 2014. — 377 с. — ISBN 978-617-7085-11-8.
  • Bingham, Ann (2004). South and Meso-American mythology A to Z. Infobase Publishing. p. 112. ISBN 0-8160-4889-4.