Тореадори з Васюківки (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Тореадори з Васюківки»
Жанркомедія, дитячий
РежисерСамарій Зелікін, Валентина Осип'янць
СценаристВсеволод Нестайко, Ніна Рудова
На основіТореадори з Васюківки
У головних
ролях
Олександр Бартенєв
Олександр Минін
Микола Ушаков
ОператорАнатолій Орлов
КомпозиторДмитро Клебанов
КінокомпаніяХарківська телестудія
Тривалість30 хв.
Моваукраїнська
Країна УРСР
Рік1965
Дата виходу1966 (ТБ, Москва)

«Тореадо́ри з Васюкі́вки» — короткометражна дитяча комедія Самарія Зелікіна за одним з епізодів однойменного твору Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки».

Зйомки фільму проходили у селі Коропове (Коробів хутір) Зміївського району, сфільмована на обласній телестудії та завоювала міжнародні нагороди: Гран-прі на Міжнародному фестивалі в Мюнхені (Німеччина, 1968) та головну премію Міжнародного фестивалю в Олександрії (Єгипет, 1969).

Сюжет

[ред. | ред. код]

У селі Васюківка двоє хлопців, Іван («Ява») Рень та Павло Криворотько просять у свого знайомого Гриця на кличку Сало кролів. Той відмовляє, пославшись на те, що Ява та Павло недбалі. Хлопці вирішують, що Сало загордився і бажають самі зробити щось видатне. Вони перебирають різні ідеї та зупиняються на тому, щоб влаштувати кориду.

Павло незгідний убивати бика, та Ява пояснює, що це зовсім не обов'язково. Головне — влаштувати видовище, на яке подивиться вся Україна. Хлопці уявляють як вони, ставши тореадорами, прославляться, їх показуватимуть по телевізору, а Сало з його кролями стане нікому не цікавий.

Ява та Павло не знаходять бика, зате беруть для своєї затії корову на кличку Контрибуція. Бо саме цієї корови злякався дачник і заліз на електричний стовп. Контрибуція належить дідові Яви і хлопець побоюється, що вона «трохи психічна». Тоді Павло каже, що Ява просто злякався норовливої корови. Хлопці чубляться і Ява погоджується випробувати Контрибуцію.

Наступного дня Ява пробує себе в ролі тореадора, взявши з дому рушник, яким дратує корову, а шпагу робить з гілки. Спершу Контрибуція не реагує на нього, Ява вважає, що корова звикла до нього й не стане нападати. Павло тим часом спостерігає, гризучи яблука. Ява передає йому шпагу, хлопці вже вдвох дражнять корову, та вона лишається незворушною. Нарешті Ява вдаряє корову по морді і вона буцає його. Хлопці тікають від Контрибуції та ховаються в болоті, звідки бояться вилізти.

Сало проходить повз і бачить Яву з Павлом. Хлопці думають, що тепер можуть вилізти на берег, але розуміють, що загрузли в болоті. Сало кидає їм мотузку, яку прив'язує до рога Котрибуції. Таким чином Ява та Павло вибираються з болота та брудні йдуть додому.

У ролях

[ред. | ред. код]
  • Олексій Свистунов — дід
  • Є. Пустовійт — дачник
  • Школяри:
    • Олександр Бартенєв — Іван «Ява»
    • Олександр Минін — Павло Криворотько
    • Микола Ушаков — кролівник Гриць «Сало»
  • корова Лиска — корова Контрибуція

Творча команда

[ред. | ред. код]

Знімальний період

[ред. | ред. код]

Актор, що грав дачника, котрий тікає від бика, травмувався під час зйомок цього епізоду. Виконував роль дачника зав.постановочною частиною Є.Пустовійт. Так сталося, що він не втримався на стовпі, коли залазив на нього, і зірвався. Просковзнув по стовпу до самої землі і дуже сильно подряпав шкіру на руках та ногах. [джерело?]

Посилання

[ред. | ред. код]