Трактат про принципи людського знання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Трактат про принципи людського знання»
АвторДжордж Барклі
Назва мовою оригіналуA Treatise Concerning the Principles of Human Knowledge
КраїнаФранція
Моваанглійська
Темаімматеріалізмd
Жанрфілософія
Видано1710

«Трактат про принципи людського знання» (англ. A Treatise Concerning the Principles of Human Knowledge) — праця ірландського філософа Джорджа Берклі (1685-1753), вперше опублікована в Дубліні в 1710 році.

За життя автора, через обмежений успіх, цей трактат був перевиданий лише один раз у 1734 році з деякими редагуваннями. Після смерті Берклі текст "Принципів" був опублікований двома окремими виданнями. Перше, 1776 року, в якому текст супроводжується коментарями й спростуваннями прихильника Джона Локка. Другий, через століття, у 1878 році, був представлений прихильником імматеріалізму[fr] Українською книга ніколи не видавалася та навіть не була перекладана.

Зміст

[ред. | ред. код]

Зазначена робота організована навколо викладу і демонстрації імматеріалістичної тези (узагальненої формулою Esse est percipi aut percipere[fr]), надаючи достатньо місця для різноманітних заперечень різних філософських тез, імпліцитно чи експліцитно висловлених у той час (зокрема, Локка). Так, у тексті в лаконічній формі перших 33 абзаців достатньо для викладення тези, далі з 33 по 85 абзаци йде серія з 13 можливих заперечень, а також їх спростування[1], а остання частина, аж до 135 абзацу, присвячена наслідкам вчення про ідеї та інтелект.[2]

Робота парадоксальна, на перший погляд, через що її спершу сприйняли як жарт. Однак щільний і чіткий характер вмісту книги матиме глибокий вплив на англосаксонських філософів, які впізнають себе в її аналізі філософії мови.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Article Traité des Principes de la connaissance humaine. Universalis. 2014.
  2. Introduction aux Principes de la connaissance humaine. GF-Flammarion. 1991. {{cite book}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)