Троє поросят

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Троє поросят
англ. The Three Little Pigs
Жанр казка
Форма оповідання
Тема майнова шкода, свиня свійська і Big Bad Wolfd
Автор англійський фольклор
Мова англійська
Опубліковано 19 століття[1]
Країна  Сполучене Королівство

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

Троє поросят (англ. Three Little Pigs) — одна з найпопулярніших дитячих казок. Сюжет «Трьох поросят» перегукується з англійським фольклором; літературні версії «Трьох поросят» відомі з XIX століття і входять, зокрема, у книгу «Дитячі віршики та історії» (англ. Nursery Rhymes and Nursery Tales), видану в Лондоні в 1843 році Джеймсом Голівеллом-Філіпсом.

Сюжет[ред. | ред. код]

Російська версія[ред. | ред. код]

На відміну від своїх безтурботних молодших братів, старше порося (у версії Сергія Михалкова імена поросят — Ніф-Ніф, Нуф-Нуф і Наф-Наф) має завидну передбачливість. Не пошкодувавши сил, він будує собі справжній кам'яний будинок (у той час, як брати обмежилися солом'яною та дерев'яною хатиною). І коли «злий підступний Вовк», охочий до свіжої свинини, легко руйнує житла Ніф-Ніфа і Нуф-Нуфа, саме будинок Наф-Нафа стає надійною домівкою для всіх трьох поросят.

Повчальна частина народної розповіді — про те, що працьовитість і наполеглива, ґрунтовна праця окупаються, а лінощі та легковажна безтурботність створюють проблеми — було збережено, але спотворено. Поросята, що живуть у будинках із соломи та дерева, не з'їдаються, як в оригіналі, а рятуються в кам'яному будинку третього поросяти. І вовк тут не гине, а просто ошпарюється.

Екранізації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]