Унгвар (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Унгвар»
Повна назва Атлетичний клуб
«Унгвар»
Прізвисько УАК
Засновано 1906
Розформовано 1945
Населений пункт Унгвар, Угорщина Угорщина
Стадіон
Ліга
Домашня
Виїзна

«Унгвар» (угор. Ungvári Atlétikai Club)  — угорський футбольний клуб з однойменного міста (тепер — Ужгород, Закарпатська область). Перший футбольний клуб міста Ужгород.

У сезоні 1944/45 років виступав у вищому дивізіоні чемпіонату Угорщини.

Історія[ред. | ред. код]

Заснований 1906 року під назвою угор. Ungvári Atlétikai Club (Угорський Атлетичний Клуб). Футбольна секція функціонувала з 1910 року. Свій перший товариський матч провели проти команди з Шаторальяуйхея (УАК програв з рахунком 2:3). Команда брала участь у розіграшах чемпіонату північного та північно-східного регіонів Угорщини. У 1914 року УАК в фіналі окружного чемпіонату обігрує «Надьвараді» (тепер — Румунія), завдяки чому здобуває право взяти участь у фінальній частині чемпіонату Угорщини. Однак через початок Першої світової війни фінальний турнір так і не зіграли. Незважаючи на бойові дії, у 1917–1919 роках команда провела декілька товариських матчів, у найважливішому з яких — зі збірною Будапешта — УАК програв з рахунком 1:2.

Після закінчення Першої світової війни Закарпаття увійшло до складу Чехословаччини і відповідно до вказівок Чехословацької футбольної асоціації у 1920 році створили дві групи — «Слов'янська» (команди з Чехії та Словаччини) та «Закарпатська» (угор. Karpataijai Lobdoruho kerület) (угорські команди). Матчі в кожних групах проводилися окремо.

У 1934 році систему футбольних ліг країни реорганізували в єдиний чемпіонат Чехословаччини. Найкращі футбольні клуби розподілили в 5 груп: середньочеська, чеська провінція, моравсько-сілезька, словацько-підкарпатська та німецька група. Вочевидь, система футбольних ліг була реорганізована за національним принципом. Словацька група розподілялася в свою чергу на дві підгрупи — західну (команди із Західної та Центральної Словаччини) та східну (Східна Словаччина та Закарпаття). За результатами спортивних змагань до східного словацько-підкарпатського дивізіону були віднесені два найсильніших слов’янських клуби («Русь» Ужгород та ЧШК Ужгород) та два угорські клуби, які посіли перші два місця у своїх чемпіонатах (МСЕ Мункач та ФТК Берегшаш). Згодом до них приєднався й УАК[1].

Після знищення Чехословаччини Закарпаття опинилося під угорською окупацією. Найкращі закарпатські клуби («Русь» Ужгород, «Унгвар», МСЕ Мункач та ФТК Берегшаш) у сезоні 1939/40 років стартували у групі Фельвідек другого дивізіону чемпіонату Словаччини (угор. Nemzeti Bajnokság B, Felvidéki csoport). Лише ужгородська «Русь» зберігла своє місце в другому дивізіоні, решта ж команд опустилися до третьої ліги Угорщини.

У сезоні 1943/44 років клуб повернувся до Другої ліги Угорщини, до групи «Ракоч», (угор. Nemzeti Bajnokság II, Rákóczi csoport) і посів підсумкове високе 2-ге місце. Наступного сезону виграв групу «Ечакі» (угор. Nemzeti Bajnokság II, Északi csoport) та вийшов до вищої ліги чемпіонату Угорщини. У сезоні 1944/45 років ужгородська команда дебютувала у вищому дивізіоні чемпіонату Угорщини. Після трьох зіграних матчів без жодного набраного очка посідав останнє 16-те місце, після чого турнір перервали бойові дії.

Після приходу радянської армії в 1945 році клуб розформували.

Досягнення[ред. | ред. код]

  • учасник фінальної частини Чемпіонату Австро-Угорщини: 1914
  • Угорщина Другий дивізіон чемпіонату Угорщини
    • Чемпіон (1): 1943/44 (група «Ешак»)
    • Срібний призер (1): 1942/43 (група «Ракоч»)
  • У вищому дивізіоні (1 сезон): 1944/45

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]