Фатіма аль-Фіхрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фатіма аль-Фіхрі
араб. فاطمة الفهرية
Народилася 800
Кайруан, Кайруан, Туніс
Померла 880
Фес, Марокко
Країна  Аббасидський халіфат
Діяльність меценатка
Знання мов арабська
Magnum opus Аль-Карауїн
Конфесія іслам

Фатіма бінт Мухаммед Аль-Фігрія Аль-Курашія (араб. فاطمة بنت محمد الفهرية القرشية‎) була арабською мусульманкою, якій приписують заснування 859 року найстарішого освітнього закладу в світі, Університету Аль-Карауїн у Фесі, Марокко, що досі діє.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Мечеть і університет Карауін.

Фатіма народилась 800 року н. е. Із сестрою Марьям відвідували школу і кожна отримала освіту. Марьям була спонсором мечеті Аль-Андалус, також у Фесі. Обидві були частиною традиції жінок-засновниць мечетей. Сім'я мігрувала до Феса з міста Кайруан (сучасний Туніс), який дав назву мечеті і медресе, яку вона заснувала. Хоча її сім'я не стала заможною, її батько, Мухаммед аль-Фігрі, став успішним торговцем і отримав багатство від роботи в Фесі. У дитинстві вона вивчила ісламську юриспруденцію Фікх і вивчала хадиси, записи і праці пророка Мухаммеда.[1]

Заснування Аль-Карауїну[ред. | ред. код]

Коли батько Фатіми помер, він залишив свої гроші їй і її сестрі. Фатіма використала свою спадщину для створення університету Аль-Карауїн. Спочатку це була мечеть на 22 тис. вірян, але пізніше це місце поклоніння перетворилося на місце освіти. Медресе засноване Фатімою працює до цих пір як Університет Аль-Карауїн. Це найстаріший діючий навчальний заклад у світі, який іноді називають найстарішим у світі університетом, будучи першою установою, що присуджує ступені, що свідчать про різні рівні навчання. Запропоновані курси включають ісламські дослідження, математику, граматику і медицину. Мечеть також діє і є однією з найбільших у Північній Африці.

Бібліотека Аль-Фігрі, заснована в університеті, є найстарішою бібліотекою світу. Канадсько-мароканський архітектор Азіза Чауні відновила бібліотеку і знову відкрила її для громадськості у травні 2016 року. Колекція бібліотеки, що складається з понад 4000 рукописів, включає Коран 9-го століття і найдавнішу колекцію хадисів.

Смерть[ред. | ред. код]

Фатіма померла 880 року. Вона керувала бібліотекою та університетом двадцять чотири роки.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 березня 2019. Процитовано 20 травня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Подальше читання[ред. | ред. код]