Харчук Борис Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борис Харчук
Борис Миколайович Харчук
 Головний сержант
Загальна інформація
Народження 1983(1983)
Житомирська область
Національність українець
Псевдо Хантер
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України
Орден «За мужність» ІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «Народний Герой України»
Орден «Народний Герой України»

Борис Миколайович Харчук (позивний — Хантер; нар. 1983, Житомирська область) — український військовослужбовець, головний сержант 95 ОДШБр Збройних сил України, учасник російсько-української війни. Герой України (2022).

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив Житомирське ПТУ № 15 за спеціальністю «водій-електрогазозварювальник».

2001 року проходив строкову службу в 1121-му навчальному зенітному ракетному полку; нині в складі 13-го окремого десантно-штурмового батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади.

Учасник АТО/ООС.

Бере участь у відбитті збройної агресії Російської Федерації з 24 лютого 2022 року і має бойовий досвід з 2014 року. За час повномасштабного вторгнення група під керівництвом майстер-сержанта неодноразово знищувала сили й засоби противника, успішно здійснювала засідки та прикриття інших груп, що приводило до успішного виконання бойового завдання та відбиття ворожих наступів. У середині червня під час відбиття атаки противника Борис Харчук зазнав осколкових поранень та втратив третину лівої руки[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» (14 жовтня 2022) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[2];
  • орден «За мужність» II ступеня (11 квітня 2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[3];
    • орден «За мужність» III ступеня (7 березня 2019) — за особисті заслуги у зміцненні обороноздатності, захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, зразкове виконання службового обов'язку[4];
  • Народний герой України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У День захисників і захисниць України Президент вручив ордени «Золота Зірка», відзнаки «Хрест бойових заслуг» і присвоїв почесні найменування військовим частинам // Офіційне інтернет-представництво президента України. — 2022. — 14 жовтня.
  2. Указ Президента України від 14 жовтня 2022 року № 709/2022 «Про присвоєння звання Б.Харчуку Герой України»
  3. Указ Президента України від 11 квітня 2022 року № 229/2022 «Про відзначення державними нагородами України»
  4. Указ Президента України від 7 березня 2019 року № 63/2019 «Про відзначення державними нагородами України»

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Герой України Борис Харчук: «Руки немає, а коли іде дощ, відчуваю, як на неї краплі капають» на YouTube // Front 18. — 2022.