Хатмехіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хатмехіт
Божество в релігія Стародавнього Єгипту
Діти Гор
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Хатмехіт, Банебджедет і Осіріс
Хатмехіт
ієрогліфами
HAtmH
H i i
t
H8

Хатмехіт (Хатмехет) — богиня-риба в єгипетській міфології, якій спочатку поклонялися в районі дельти річки Ніл в місті Пер-Банебджедет (Мендес).

Ім'я Хатмехіт означає «Будинок Мехіт», що ототожнює її з богинею Хатор (однією з найстаріших богинь Єгипту), яка мала стосунок до всесвітнього потопу. Цю легенду пов'язують з міфом про «Первинні води творіння» з яких все виникло. Інші богині асоціювалися зі створеними в первинних водах богинями Мут і Нун.

У давньоєгипетському мистецтві Хатмехіт зображували у вигляді риби або жінки з короною на голові у вигляді риби. Хатмехіт була також знана як «Перша серед риб». Хатмехіт була богинею життя і захисту.

Коли з'явився культ Осіріса, жителі Мендеса відреагувавши на це, вважали, що він досяг своєї популярності, бувши чоловіком Хатмехіт. Душа Осіріса Ба, відоміша як Банебджед у перекладі означала «Душа пана джед» (у зверненні до Осіріса), що говорило про те, що він був одружений з Хатмехіт.

Коли Гор (Гарпократ) став шануватися як син Осіріса, то Хатмехіт стали вважати його матір'ю. Бувши дружиною Осіріса та матір'ю Гора, Хатмехіт, зрештою, стали одтотожнювати з Ісідою.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Capel Anne K., Markoe Glenn, 1996: Mistress of the House, Mistress of Heaven: women in ancient Egypt, Cincinnati Art Museum, Brooklyn Museum, Hudson Hills, ISBN 1555951295
  • Pinch Geraldine, 2004: Handbook of Egyptian mythology, Oxford University Press, ISBN 0195170245
  • Wilkinson, Richard H., 2003: The complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, Thames & Hudson, Londen, ISBN 0500051208