Хитайголова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хитайголова
CMNS: Хитайголова у Вікісховищі

Хитайголова (англ. bobblehead, також відомий як кивака, боблгед, воблер) — це різновид колекційної ляльки. Її голова часто має великі розміри порівняно з тілом. Замість міцного з'єднання голова пов'язана з корпусом пружиною або гачком[1] таким чином, що легке постукування змусить голову хитатися, звідси і назва.

Історія[ред. | ред. код]

Німецький «Wackeldackel»

Протягом сімнадцятого століття в Азії виготовляли статуетки Будди та інших релігійних діячів, які називали «храмовими киваками».[2] Вважається, що найдавніше відоме західним посилання на хитайголову є в новелі Миколи Гоголя «Шинель» 1842 року, в якій шия головного героя була описана як «як шиї гіпсових котів, які махають головами»[3]. Протягом дев'ятнадцятого століття порцелянові хитайголови були виготовлені в обмежених кількостях для американського ринку. Багато хитайголов у США вироблялись у Німеччині, з збільшенням імпорту протягом 20-30-х років.[4] До 1950-х років у хитайголів був значний сплеск популярності — предмети, виготовлені або з пластику, або з біскової порцеляни.

До 1960 року вища ліга бейсболу випустила серію ляльок з пап'є-маше, по одній для кожної команди, всі з однаковим херувимовим (cherubic) обличчям, і кілька вибраних гравців[5]. Світова серія, проведена того року, принесла перші бейсбольні хитайголови для конкретних гравців: для Роберто Клементе, Міккі Мантла, Роджера Маріса та Віллі Мейса, все ще з однаковим обличчям[6]. Протягом наступного десятиліття хитайголови також виготовляли з кераміки[7]. Протягом декількох років вони будуть виготовлені для інших видів спорту[8], а також для персонажів мультфільмів[9]. Із цієї епохи також походить один з найвідоміших хитайголів усіх часів: набір хитайголів «Бітлз»[10], який нині є цінним предметом колекціонування[4].

Наступне зростання популярності відбулося наприкінці 1990-х[11]. Незважаючи на те, що в цей період колекціонери шукали старих хитайголів, таких як бейсбольні команди та «Бітлз», нові ляльки були рідкістю. Спонуканням до їх відродження стали дешевші виробничі процеси, і основний матеріал виготовлення змінився, цього разу з кераміки на пластик. Тепер можна було робити хитайголів в обмеженій кількості, необхідній для того, щоб вони були життєздатними предметами колекціонування.

7 січня 2015 року в США відбувся перший Національний день Хитайголів (Боблхед)[12]. У 2016 році позначка Книги рекордів Гіннеса для найбільшого в світі боблхеда була встановлена на висоті 15 футів[13].

Ляльки Танджавур з Індії[ред. | ред. код]

Лялька Танджавур

Ляльки Танджавур (Thanjavur) — це різновид індійських ляльок-хитайголів, відомих тамільською мовою як «Танджавур Талаятті Боммай», що означає «Лялька Танджоре, що трясе головою». Вони є рідною формою мистецтва в районі Танджавур у Тамілнаду. Ці ляльки зазвичай мають висоту від 6 до 12 дюймів (від 15 до 30 см). Вони зроблені з глини або дерева та пофарбовані в яскраві кольори, і часто одягнені у вишуканий одяг[14]. Вони є частиною складної виставки ляльок, відомих як «Голу (Колу)», виставлених в індійських будинках під час фестивалю «Дасара (Наваратрі)» у вересні-жовтні[15].

Див. також[ред. | ред. код]

  • Акабеко
  • Синдром ляльки Bobble-head
  • Funko
  • Вакель-Елвіс
  • Національний зал слави та музей Боблехеда

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Not Panicking Ltd (2 січня 2012). h2g2 - Nodding Dogs - Edited Entry. Процитовано 26 січня 2016.
  2. Frank Hoffmann, Frederick J Augustyn, Jr, and Martin J Manning (2013). Dictionary of Toys and Games in American Popular Culture. Routledge. с. 22.
  3. Steve Rushin (2013). The 34-Ton Bat: The Story of Baseball as Told Through Bobbleheads, Cracker Jacks, Jockstraps, Eye Black, and 375 Other Strange and Unforgettable Objects. Little Brown. с. 205.
  4. а б Jean McClelland (7 лютого 2016). Bobblehead figurines a fun beginning for collectors. Herald Dispatch.
  5. Associated Press (20 вересня 2007). Bobblehead collection SRO at Minute Maid Park. ESPN.
  6. Blane Ferguson (25 лютого 2015). Bobbleheads signify a dream come true for Brewers. Milwaukee Journal Sentinel.
  7. David Seineman (3 червня 2015). Record Price For Vintage Yankees Bobbing Head Doll, $60k, Signals Hot Memorabilia Market. Forbes Magazine.
  8. Harry Rinker (25 вересня 2007). A big $500 nod for 1962 football bobblehead doll. The Morning Call.
  9. Robert Santelli, Jenna Santelli (2010). The Baseball Fan's Bucket List: 162 Things You Must Do, See, Get, and Experience Before You Die. Running Press. с. 193.
  10. Tim Neely (2011). Warman's Beatles Field Guide: Values and Identification. Krause Publications. с. 39.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  11. Sharon M. Scott (2010). Toys and American Culture: An Encyclopedia. ABC-CLIO. с. 47.
  12. Paula Jacobs (7 січня 2017). When National Bobblehead Day Isn’t A Laughing Matter (амер.). Forward Magazine.
  13. Goldie becomes world's biggest bobblehead. albanyherald.com. Процитовано 14 квітня 2018.
  14. Trisha Bhattacharya (3 березня 2013). Elegance in motion. Deccan Herald.
  15. Lalithaa Krishnan (10 вересня 2015). Heralding Navaratri. The Hindu.

Бібліографія[ред. | ред. код]