Цукрист панамський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цукрист панамський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Саякові (Thraupidae)
Рід: Цукрист (Dacnis)
Вид: Цукрист панамський
Dacnis viguieri
Salvin & Godman, 1883
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Dacnis viguieri
Віківиди: Dacnis viguieri
ITIS: 559682
МСОП: 22722994
NCBI: 1226188

Цукри́ст панамський[2] (Dacnis viguieri) — вид горобцеподібних птахів родини саякових (Thraupidae)[3]. Мешкає в Панамі і Колумбії.

Довжина птаха становить 11,5 см. Виду притаманний статевий диморфізм. Самці мають переважно бірюзове забарвлення, надхвістя більш синювате, спина і хаіст чорні, від дзьоба до очей ідуть чорні смуги. Крила зелені, махові пера чорні. У самиць верхня частина тіла тьмяно-зелена, нижня частина тіла світло-зеленувато-жовта, боки мають оливковий відтінок, крила тьмяно-зелені, махові пера чорні, хвіст чорний.

Поширення і екологія

[ред. | ред. код]

Панамські цукристи мешкають на крайньому сході Панами (Дар'єн) та на північному заході Колумбії (північ Чоко, північний захід Антіокії, південний захід Кордови), переважно в горах Серранія-дель-Дар'єн[es]. Вони живуть в кронах вологих рівнинних гірських тропічних лісів, на узліссях та в сухих чагарникових заростях. Зустрічаються на висоті до 700 м над рівнем моря.

Збереження

[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція панамських цукристів становить від 10 до 20 тисяч птахів. Їм може загрожувати знищення природного середовища.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BirdLife International (2016). Dacnis viguieri.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Tanagers and allies. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 07 березня 2022.