Шестизарядник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шестизарядник
англ. Six Shooter
Жанр художній фільм
Режисер Мартін Мак-Дона
Сценарист Мартін Мак-Дона
У головних
ролях
Брендан Ґлісон і Rúaidhrí Conroyd
Оператор Баз Ірвін
Тривалість 27 хвилин
Мова англійська
Країна  Велика Британія
 Ірландія
Рік 2004
Кошторис 125 000 £
IMDb ID 0425458

Шестизарядник (англ. Six Shooter) — короткометражний фільм 2004 року, написаний та знятий ірландським драматургом Мартіном Макдоною. У головній ролі Брендан Глісон. Фільм здобув декілька нагород, серед яких премія «Оскар» за найкращий ігровий короткометражний фільм.

Сюжет[ред. | ред. код]

Це один день із життя пана Доннелі, наповнений жахливими смертями. У лікарні помирає його дружина, а втомлений лікар розповідає про синдром раптової дитячої смерті і хлопчика, який цієї ночі відстрелив голову власній матері. У поїзді додому в Дублін чоловікові трапляються незвичайні попутники — юнак із хуліганськими манерами та брудним лексиконом, а також чоловік та жінка, які цієї ночі втратили сина.

Упродовж декількох хвилин відбувається конфлікт між хлопцем та подружжям. Пізніше жінка накладає на себе руки, вистрибнувши з поїзда на ходу. Констебль, що прибув для розслідування, із запізненням з'ясовує, що цей юнак і є вбивцею власної матері з ранкової історії. Під час арешту хлопець починає стріляти в поліцію і помирає на очах пана Доннелі.

В епілозі сам пан Доннелі вирішує накласти на себе руки. У шестизаряднику залишаються два патрони, і він вирішує спочатку вбити кролика, який раптово опинився в полі зору. Однак невдовзі випадково впускає заряджений револьвер, і той стріляє. Шестизарядник порожній, і пан Доннелі не може накласти на себе руки. У фіналі він вигукує: «Який жахливий день!»

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Брендан Глісон пан Доннелі
Руорі Конрой Юнак
Девід Вілмот Чоловік
Ешлінг О'Салліван Жінка
Гарі Лайдон Констебль
Донал Глісон Продавець
Девід Мюррей Лікар
Тайг Конрой Юнак в дитинстві
Девід Пірс Коротун
Енн МакФарлейн місіс Доннелі

Нагороди[ред. | ред. код]

  • У 2004 фільм переміг як найкращий короткометражний ірландський фільм на Міжнародному фестивалі фільмів у Корку, а також отримав приз як найкращий ірландський короткометражний фільм на фестивалі у Фойлі.
  • У 2005 номінований на премію BAFTA Film Award.
  • У 2006 році фільм здобув премію Оскар в номінації за найкращий ігровий короткометражний фільм.