Ши Шень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ши Шень
кит. 石申
Народився IV до н. е.
Царство Вей
Помер IV до н. е.
Царство Вей
Країна Царство Вей
Діяльність астроном, астролог
Галузь астрономія

Ши Шень (спрощ.: 石申; Вейд-Джайлз: Shih Shen; IV до н. е., ВейIV до н. е., Вей), також відомий як Ши Шеньфу (спрощ.: 施慎福; піньїнь: Shī Shènfú) — китайський астроном і астролог.

Спостереження[ред. | ред. код]

Ши приписується позиціювання 121 зірки, знайденої в збережених текстах[1]. Шень також зробив найдавніше зі збережених навмисних спостережень за сонячними плямами[2], іноді помилково приписується Ґань Де. Він припустив, що ці плями були затемненнями, які починалися в центрі сонця і поширювалися назовні. Хоча він помилявся, він визнав плями тим, чим вони й були — сонячними явищами[3].

Серед його праць — 8-томник «Скелі космосу», однотомник «Небесна мапа» та однотомник «Зоряний каталог Ши»[4]. Останні два зараз вважаються написаними послідовниками його школи. Більшість його праць не збереглися, але кілька його найважливіших робіт були збережені в «Трактат з астрології епохи Кайюань».

Книги[ред. | ред. код]

Ши Шень написав «Астрономія» (спрощ.: 石氏天文; піньїнь: Tianwen), пізніше відому як «Класика зірок Ши» (спрощ.: 石氏星經; піньїнь: Shishi Xingjing)[5].

Вплив[ред. | ред. код]

Ґань Де і Ши Шен широко цитуються в ряді астрономічних текстів після їхнього часу, хоча їх не слід плутати з іншими книгами зі схожими назвами, які не були написані ними. Одним із прикладів є «Зоряний посібник майстрів Ґань і Ши» (спрощ.: 甘石星經; піньїнь: Gan Shi Xingjing), який насправді був складений Ма Сянем близько 579 року нашої ери як додаток до календарного трактату.

На його честь названо кратер Ши Шень на Місяці.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Du Shiran та ін. (1992). Biographies of Ancient Chinese Scientists Series One: Shi Shenfu. Beijing: Kexue Chubanshe. с. 22—25. ISBN 7-03-002926-7.
  • Zhu Genyi та ін. (1999). Concise Spotlight on Who in the World of Science and Technology. Beijing: Zhongguo Kexue Jishu Chubanshe. с. 2—3. ISBN 7-5046-2602-3.
  • Dick Teresi (2003). The Ancient Roots of Modern Science--from the Babylonians to the Maya. New York: Simon & Schuster. с. 148. ISBN 0-7432-4379-X.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Milone, Eugene F. Humiston Kelley, David. Exploring Ancient Skies: An Encyclopedic Survey of Archaeoastronomy. — 2005. — ISBN 0-387-95310-8.
  2. Перший датований запис про сонячні плями знайдено в «Ханьшу», де записано спостереження, зроблене 10 травня 28 року до н. е.
  3. Kaiyuan Zhanjing. — Т. 6.
  4. У «Суйшу 34» перераховані три його роботи разом: «Астрономія» (кит. 天文), «Армілярна сфера неба» (кит. 浑天图) і «Зоряна книга Ши» (кит. 石氏星簿经赞).
  5. Peng, Yoke Ho. Li, Qi and Shu: An Introduction to Science and Civilization in China. — Courier Dover Publications, 2000. — ISBN 0-486-41445-0.