Шонбурги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шонбурги
Герб
Сфера роботи аристократична родина[1]
CMNS: Шонбурги у Вікісховищі

Шонбурги (нім. Schönburg) — рід німецьких баронів, які з кінця XII століття володіли замками та містечками в Саксонії, включаючи місто Глаухау з двома родовими замками. Належить за рангом до категорії медіатизованих німецьких можновладних родів.

Історія[ред. | ред. код]

Германн I фон Шонбург, родоначальник можновладного роду, згадується в актах за 1161-1186 роки. Його нащадкам доводилося вести тривалі суперечки через феодальні права з іншими саксонськими можновладними сім'ями та з курфюрстом. Після того як володіння Шонбургів в XIIIXV ст. роздробилися між багатьма родовими лініями, вони в 1488 році знову були з'єднані Ернстом IV.

Ворожнеча Шонбургів з Веттінами особливо загострилася після того, як у 1700 році імператор Леопольд I Габсбург зарахував Шонбургов до кола імперських графів. Саксонський курфюрст відмовився визнати за Шонбургами нове звання і пов'язані з ним права. Угода відбулася лише в 1740 році: Шонбурги визнали територіальне верховенство курфюрста, а Саксонія — графську гідність Шонбургів.

Отто Карл фон Шонбург (1758-1800), зведений у 1790 році в гідність імперського князя, розділив володіння між синами, від яких походять дві князівські лінії — вальденбургська та гартенштайнська. На кілька гілок розпадається і графська гілка, яка відокремилася від княжої ще в XVI столітті й зберегла в своїх руках Глаухау з Вексельбургом.

Замок Штайн в Гартенштайні

Видатні діячі роду[ред. | ред. код]

За договором 1878 року, Шонбурги за винагороду в 1,5 млн марок поступилися правом  юрисдикції у своїх володіннях саксонському уряду. При цьому вони зберегли чільне місце у суспільному житті Саксонії й навіть у XX столітті дали ряд видатних діячів:

Резиденції Шонбургі[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database