Я — капітан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Я — капітан
фр. Io capitano
Жанр драма
Режисер Маттео Ґарроне
Продюсери Маттео Ґарроне
Паоло Дель Брокко
Сценаристи Маттео Ґарроне
Массімо Ґаудіозо
Массімо Чеккеріні
Андреа Тальяферрі
У головних
ролях
Сейду Сарр
Мустафа Фолл
Оператор Паоло Карнера
Композитор Андреа Фаррі
Монтаж Марко Сполетіні
Кінокомпанія Archimede
Rai Cinema
Tarantula
Pathé
Logical Content Ventures
RTBF
VOO
BE TV
Proximus
Shelter Prod
Дистриб'ютори Італія 01 Distribution
Тривалість 121 хв.
Мова французька
волоф
Країна Італія Італія
Франція Франція
Бельгія Бельгія
Рік 2023
Дата виходу Світ 6 вересня 2023
Італія 7 вересня 2023
Україна 14 березня 2024
Кошторис €11 млн
Касові збори $6.5 млн
IMDb ID 14225838

«Я — капітан»[1] (фр. Io capitano) — драматичний фільм 2023 року режисера Маттео Ґарроне за сценарієм Маттео Ґарроне , Массімо Ґаудіозо, Массімо Чеккеріні та Андреа Тальяферрі[2].

Фільм, створений у міжнародній копродукції Італії, Бельгії та Франції, заснований на оригінальній ідеї Ґарроне і натхненний реальними історіями африканських маршрутів мігрантів до Європи. Знімання фільму проходили в Сенегалі, Марокко та Італії.

Фільм змагався за «Золотого лева» на 80-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, де отримав «Срібного лева» за режисуру та премію Марчелло Мастроянні за гру Сейду Сарра[3]. Фільм вийшов у прокат в Італії 7 вересня 2023 року. «Я — капітан» отримав схвальні відгуки критиків і був номінований на 81-шу церемонію вручення премії «Золотий глобус» за найкращий фільм іноземною мовою та на 96-ту церемонію вручення премії «Оскар» за найкращий міжнародний повнометражний фільм.

Прем'єра фільму в Україні назначена на 14 березня 2024 року[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Сейду і Муса, двоє сенегальських підлітків, залишають рідне місто Дакар, щоб дістатися Італії і врятуватися від злиднів. Вони проїжджають через Малі з фальшивим паспортом і, хоча аферу викриває поліціянт, їм вдається уникнути в'язниці в обмін на 50 доларів. Опинившись у Нігері, вони їдуть пустелею, поки не потрапляють до Лівії, де їх заарештовують і відвозять в окремі центри утримання під вартою.

Сейду піддають тортурам, але йому вдається вирватися на волю, коли інший в'язень підштовхує його до того, щоб запропонувати себе як такого ж муляра, як і він. Після гарної роботи обох звільняють і оплачують їхню подорож до Триполі. У лівійській столиці Сейду зустрічає Мусу, з яким продовжує свій шлях до Європи.

Коли вони звертаються до посередника Ахмеда, який організовує переправи в Середземному морі, не маючи достатньо грошей, їм пропонують лише один варіант: Сейду доведеться вести човен. Проінструктований Ахмедом, як керувати транспортним засобом, Сейду вдається безпечно доставити всіх пасажирів на Сицилію.

Акторський склад[ред. | ред. код]

  • Сейду Сарр — Сейду
  • Мустафа Фолл — Муса
  • Іссака Савагодо
  • Хічем Якубі
  • Дуду Сагна
  • Хаді Сі
  • Бамар Кане
  • Шейк Умар Діау

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Я — капітан (2023). Планета Кіно. 2024. Процитовано 1 березня 2024.
  2. Grater, Tom (21 березня 2022). UK Comedy 'Seize Them!' Unveils Cast; Matteo Garrone's 'Io Capitano' Underway; Rasika Dugal Wraps UK Shoot – Global Briefs. Deadline (англ.). Процитовано 25 серпня 2023.
  3. Venezia 80, i premi: Premio della regia a Garrone per Io Capitano. Agenzia ANSA (італ.). 9 September 2023. Процитовано 11 September 2023.

Посилання[ред. | ред. код]