Ґейл Гарольд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гейл Гарольд (Gale Harold)
Ім'я при народженні Гейл Морган Гарольд III (Gale Morgan Harold III)
Народився 10 липня 1969(1969-07-10) (54 роки)
Декейтер, штат Джорджія, США
Громадянство США США
Діяльність актор, продюсер
Alma mater Американський університет, Художній інститут Сан-Францискоd і The Lovett Schoold
Роки діяльності 1999
Провідні ролі Брайан Кінні у серіалі «Близькі друзі»
IMDb ID 0363736

CMNS: Гейл Гарольд (Gale Harold) у Вікісховищі

Ґейл Гарольд (нар. 10 липня 1969, Декейтер, штат Джорджія) — американський актор, продюсер. Прославився виконанням ролі гея Брайана Кінні в серіалі «Близькі друзі» каналу «Showtime».

Біографія[ред. | ред. код]

Ґейл Гарольд народився в місті Декейтер, штат Джорджія. Його батько був інженером, мати — агентом з нерухомості. Батьки були побожними п'ятидесятниками, і Ґейл отримав суворе виховання. У віці 15 років він залишив церкву зі словами «Я знав, що це дурниця»; його батько залишив церкву кількома роками пізніше.

Після закінчення школи Lovett в Атланті, Джорджія, Гарольд вступив в Американський Університет Вашингтона, отримував футбольну стипендію, став вивчати гуманітарні науки (в тому числі романську літературу), але залишив університет через півтора року після конфлікту з тренером. Потім Ґейл переїхав до Сан-Франциско, вирішивши вчитися фотографії в Художньому Інституті Сан-Франциско.

У 1997 році його подруга і землячка, Сьюзі Ландау (дочка актора Мартіна Ландау, продюсера фільмів Френсіса Форда Копполи), помітила талант Гейла і наполягла на тому, щоб той спробував себе на сцені. З 1997 року Ґейл брав уроки у Джоан Шекель (англ. Joan Scheckel), котра починала як акторка на Нью-Йоркській авангардній сцені. У середині 90-х Джоан відкрила власну майстерню для акторів і режисерів — і стала досить затребувана в Голлівуді.

У дитинстві Ґейл Гарольд ніколи не мріяв виступати на сцені перед великою аудиторією. Він захоплювався футболом, возився з мотоциклами і грав на гітарі. Перші кроки на сцені Ґейл зробив у Лос-Анджелеському Театральному центрі (англ. Los Angeles Theatre Center) у постановці «Я і мій друг» (англ. Me and My Friend) і після цього вирішив глибше вивчити акторську майстерність. «Коли я вперше побачив Меріан Селдес (англ. Marian Seldes) у постановці «The Play About the Baby», говорить Ґейл, «Я зрозумів, що таке — грати на сцені. Це почуття спілкування, те, що змусило мене кинути роботу з фотографією та друком і з головою зануритися у світ Театру.»

Задовго до того як Гейл приєднався до складу серіалу «Близькі друзі» (англ. Queer as Folk) і став проповідувати філософію каналу Showtime «Без обмежень», він перейшов межі дозволеного в декількох проектах, до яких сильно прив'язався. У 1998 році він грав туриста в п'єсі «Індійська королева» (англ. The Indian Queen), Британської опери в стилі бароко. Текст п'єси ряснів жорсткими расистськими стереотипами. Після прем'єри вистави журналіст «LA Times» написав: "Є щось в постановці «Індійська королева», що може образити буквально кожного. Але є також і те, що викличе захоплення і подив у кожного. Це суміш. Але це блискуча суміш".

Першою роллю у художньому фільмі для Гейла стала дивна, але приваблива до себе роль Букера в картині Пола Шорінга «36K» і недовга поява у фільмі Лорі Сільвербуш «Mental Hygiene».

У 2001 він знявся у фільмі «Поминки» (англ. Wake), зрежисований Роєм Фінчем. У 2002 Гейл був зайнятий в незалежній картині під назвою «Очі носорога» (англ. Rhinoceros Eyes), де зіграв на пару з Майклом Піттом, виконавши роль детектива. Навесні 2004 в Нью-Йорку він був задіяний у чорній комедії «Life on the Ledge» в ролі гангстера. Також у 2004 році Ґейл знявся у трисерійному фільмі для каналу Showtime під назвою «Батьки і діти» (англ. Fathers and Sons), який був вперше показаний на кінофестивалі в Сарасота в січні 2005 року. У картині «The Unseen» він знову зіграв з Мішель Клуні, з якою вже працював у серіалі «Близькі друзі». Зйомки проходили в околицях Атланти, штат Джорджія. У серіалі «Пропала» (англ. Vanished) для каналу FOX Гейл був задіяний тільки в перших 7 епізодах.

Гейл попрацював з кумиром свого дитинства Девідом Боуі, ставши помічником продюсера музичної стрічки «Скотт Вокер» (англ. Scott Walker: 30 Century Man), прем'єра якої відбулася на кінофестивалі в Лондоні у 2006 році.

Під час короткої перерви у зйомках серіалу «Близькі друзі» в 2001 року, Гарольд зіграв роль Джоша у позабродвейських постановці «Дядечко Боб» (англ. Uncle Bob). Йому дуже сподобалася ця роль, тому що його персонаж був прямою протилежністю Брайану Кінні. Джош емоційно нестійкий, з суїцидальними нахилами, можливо небезпечний і виразно непривітний молодий чоловік. Ґейл повернувся на нью-йоркську сцену тільки в 2006 році з п'єсою «Раптово, минулого літа» (англ. Suddenly Last Summer) за твором Теннессі Вільямса.

Як і у його альтер-его з серіалу «Близькі друзі», Брайана, у Ґейла відмінне почуття стилю. Один з його улюблених дизайнерів — Патрік Антоша, костюмер серіалу «Близькі друзі».

Мені подобається ходити по магазинах з костюмером, адже він знає цікаві місця. Забавно вбити кілька годин, прогулюючись між вішалок з одягом, що тебе заводить, але який ти навряд чи коли-небудь будеш носити.

Патрік, однак, зауважив, що коли вони з Ґейлом ходять по магазинах, більшу частину часу вони проводять за розмовами і поїданням суші.

Ґейл дуже чутливий, розумний і сором'язливий; хоча, якщо судити про нього по ролі в «Близькі друзі», в це складно повірити. На жаль про нього відомо не багато, тому що Ґейл дуже скритний і не любить говорити про себе. Він любить говорити про свою роботу, тому що вона для нього дуже багато означає.

Цікавинки[ред. | ред. код]

  • Не любить говорити про своє особисте життя
  • Ґейл обожнює мото-гонки, він відмінний механік і у нього є свій мотоцикл.
  • Йому подобаються італійські марки Ducati і Moto Guzzi.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Фільм Оригінальна назва Роль
1999 — Закон і порядок. Спеціальний корпус (серіал) Law & Order: Special Victims Unit Dr. Garrett Lang
2000 — 2005 Близькі друзі Queer As Folk Брайан Кінні
2000 36K 36K Booker O'Brien
2001 Гігієна для розуму Mental Hygiene Девід Райан
2003 Гранули правди Particles of Truth Моррісон Уайлі
2003 Очі носорога Rhinoceros Eyes Детектив Філ Барбара
2003 Поминки Wake Кайл Рівень
2005 Батьки і діти Fathers and Sons Елліотт
2005 Незриме The Unseen Гарольд
2005 Марта за ґратами Martha Behind Bars Пітер Бакановіч
2005 Життя на Леджено Life On The Ledge Чез
2006 Усі без розуму від Грейс Falling for Grace Ендрю Джеймс Баррінгтон-Молодший
2006 Зникла Vanished Агент Грем Келтон
2008 — 2009 Відчайдушні домогосподарки Desperate Housewives Джексон Бреддок
2008 З боку пасажира Passenger Side Карл
2010 Родючий ґрунт Fertile Ground Nate Weaver
2011 Клініка Rehab Доктор Деніел Броуді
2011—2012 Таємне коло (телесеріал) The Secret Circle Чарльз Мід
2015 Поцілуй мене, убий мене Kiss Me, Kill Me Стівен
2015 Андрон Andron Джуліан

Посилання[ред. | ред. код]