Григорій Чудотворець, затворник Печерський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Чудотворець, затворник Печерський
Поховання Києво-Печерська лавра
У лику чудотворець

Григорій Чудотворець, затворник Печерський (XIII — XIV ст.) — православний святий, чернець Києво-Печерського монастиря. Пам'ять преподобного Григорія відзначається в другу неділю Великого посту, 28 серпня та 8 січня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Де і коли він народився невідомо. Жив святий подвижник XIV (за іншими даними – у XIII – XIV ст.).

Прославився особливим подвигом дотримування посту. Їв рослинну їжу в сирому вигляді й запивав водою. Кожну ніч проводив у молитвах. Творив чудеса, оздоровляючи хворих тим зіллям, яке сам споживав.

Короткий опис подвижництва св. Григорія містився на дошці, якою до XVIII ст. була закрита ніша, де спочивали мощі преподобного.

У цитованій підбірці XVII ст. про нього читаємо: “Преподобний Григорій Чудотворець за великі добродійства свої сподобився дару чудотворіння. Харч його був впродовж усього життя – овочі не варені. І тим, хто до нього приходив, також овочі давав, від яких, споживши, отримували зцілення, а він скінчив життя своє Боговгідно, і в печері свято почиває”.[1].

У найдавніший помянник Києво-Печерського монастиря кін. XV — поч. XVI ст. внесені 5 ченців з ім'ям Григорій, одним з них міг бути преподобний Григорій Яудотворець.[2].

В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано:

«Радуйся, Григорію, бо через зілля, яким годувався, ти здоров’я хворим подавав.»

[3].

Мощі[ред. | ред. код]

Мощі прп. Григорія Чудотворця спочивають у Дальніх печерах, поряд з підземною церквою Різдва Христового.

Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей Києво-Печерської лаври показали, що прп. Григорій Чудотворець упокоївся у віці 40~50 років. Ріст святого становив 174,5~175 см.[4]

Іконографія[ред. | ред. код]

Прп. Григорій Києво-Печерський. Фрагмент гравюри «Собор Києво-Печерських святих». Кін. XVIII - поч. XIX ст.

У іконописному оригіналі кін. XVIII під іменем Григорія, що спочиває в Дальніх печерах, вказано 2 подвижника[5]. Про образ одного з них сказано:

«На плечах схима, риза преподобническая, испод празелень, сед, брада Григория Богослова, власы с ушей»

. Про другого говориться:

«Надсед, брада Феодосиева, власы с ушей, зрит назад, на плечах клобук черн, риза преподобническая, испод бакан, левая рука молебна, одною ногою стоит впрям»

.

Неясно, який опис стосується саме цього Григорія Чудотворця.

На надгробній іконі 40-х рр. XIX ст. роботи ієромонаха Іринарха з учнями з майстерні Києво-Печерської лаври біля раки Григорія у Дальніх (Феодосієвих) печерах Києво-Печерської лаври він зображений вневеликому впівоберті вправо, в лівій руці - розкрита книга, вказівним пальцем правої руки вказує на текст:

«Услыши молитву мою, Господи, и моление мое внуши…»

.

На зображеннях Собору Києво-Печерських святих святий представлений, як правило, в правій групі, за прп. Феодосієм Печерським, в 4-му ряді 4-м зліва, впівоберту вліво, у вигляді чоловіка з непокритою головою, коротким хвилястим волоссям, яке розбилось на пряді, високим чолом, маленькою борідкою, також міститься напис: «п Григорий схимник».

Пам'ять[ред. | ред. код]

Пам'ять преподобного Григорія відзначається в другу неділю Великого посту, 28 серпня та 8 січня.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дива печер лаврських / Колективна монографія. Відп. ред. В.М. Колпакова; упоряд. І.В. Жиленко. – К.: Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, 2011. – с. 189-190, іл.
  2. Голубев С. Т. Древний помянник Киево-Печерской лавры (кон. XV и нач. XVI ст.) // ЧИОНЛ. 1892. Кн. 6. С. 5-6)
  3. АКАФІСТ ДО ВСІХ ПРЕПОДОБНИХ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИХ
  4. Дива печер лаврських/Колективна монографія. Відп. ред. В.М. Колпакова; упоряд. І.В. Жиленко. – К.:Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, 2011. – с. 209, іл.
  5. Маркелов. Святые Др. Руси. Т. 2. С. 89)

Джерело[ред. | ред. код]