Ізотова Ірина Юліанівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірина Юліанівна Ізотова
Народилася 12 січня 1952(1952-01-12) (72 роки)
смт Мельниця-Подільська, Борщівського району, Тернопільської області, Україна
Діяльність астрофізикиня
Alma mater Київський університет
Галузь фізика, астрономія
Заклад Тернопільська середня школа № 3
Науковий ступінь кандидат фізико-математичних наук

Ірина Юліанівна Ізотова (нар. 12 січня 1952, смт Мельниця-Подільська, Україна) — український астрофізик. Кандидат фізико-математичних наук (2002). Член Міжнародного астрономічного союзу та Європейського астрономічного товариства. Вчений секретар Української астрономічної асоціації (1991—1996) та Українського міжнародного комітету з питань науки і культури при НАНові (1996—2003).

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчила середню школу № 3 у Тернополі (1969), фізичний факультет Київського університету (1974, нині національного університету).

У 2003 році захистила кандидатську дисертацію «Исследование излучения галактик с активным звездообразованием в дальнем инфракрасном диапазоне».

Працює науковим співробітником астрономічної обсерваторії цього ВНЗ. Основна діяльність присвячена проблемам позагалактичної астрономії. На основі спостережень, отриманих на супутнику IRAS, визначено та проаналізовано інтегральні характеристики випромінювання галактик з активним зореутворенням із Першого (галактики Маркаряна) та Другого Бюраканських оглядачів у далекому інфрачервоному діапазоні спектра.

Доробок[ред. | ред. код]

Автор і співавтор понад тридцяти наукових праць.

Джерела[ред. | ред. код]