Ісраель (ім'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ізраїль (ім'я))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ісраель
ישראל
Вимова Ісраель
Стать чоловіче ім'я
Значення «той, хто боровся с Богом», «той, хто переміг Бога»
Мова походження давньоєврейська
Варіанти імені Ізраїль, Ізраель, Ізраїл
Похідні імена Сруль, Срул, Ісрул, Ісроел
Іншими мовами:
англ. Israel
Пошук статей
у Вікіпедії
які починаються з імені
містять ім'я

CMNS: Ісраель у Вікісховищі

Ісра́ель (Ізра́їль, Ізра́їл) (івр. יִשְׂרָאֵל‎, їд. שראל, סראָל‎) — чоловіче особове ім'я єврейського походження.

Згідно із Біблією («Книга Буття») це ім'я праотець Яків отримав від Бога після своєї боротьби з ним:

І промовив [Бог] до нього: Як твоє ймення? Той відказав: Яків. І сказав: Не Яків буде називатися вже ймення твоє, але Ізраїль, бо ти боровся з Богом та з людьми, і подужав.(Бут. 32:27-31)

Нащадки Якова (Дванадцять племен Ізраїля), яких згідно із Біблією, почали називати ізраїлітянами, згодом заснували Ізраїльське царство, звідки походить назва сучасної Держави Ізраїль.

Розповсюдженим тлумаченням імені Ізраїль є «той, хто боровся з Богом». За іншою версією ім'я Ізраїль походить від дієслова śarar (бути сильним, бути наділеним довірою) і означає «Бог править», або «Бог судить»[1]. В єврейських текстах періоду Другого Храму і пізніше, а також у християнських греко-єгипетських текстах Ізраїль тлумачився як «людина, що бачить Бога» (від — людина, rʾh — бачити, el — Бог).[2]. У християнській традиції існує тлумачення імені Ізраїль як «розум бачить Бога» (Антоній Великий, третє послання). У «Біблії короля Якова» наводиться тлумачення: Ізраїль — «Принц Божий».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hamilton, Victor P. (1995), The Book of Genesis (вид. 2nd revised), Wm. B. Eerdmans Publishing Company, ISBN 0802823092
  2. The Old Testament pseudepigrapha, Volume 2. Charlesworth, James H. London: Darton, Longman & Todd. 1983–1985. с. 703. ISBN 0232516278. OCLC 14814462.