Інфоанархізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інфоанархізмзагальний термін для позначення різних соціальних рухів, які виступають проти ряду форм інтелектуальної власності, таких як авторське право і патенти, а також цензури в цілому. Сам термін вперше був використаний в статті «The Infoanarchist» Йена Кларка — проектувальника і головного розробника мережі Freenet, опублікованій в журналі Time в липні 2000 року[1].

Рух за скасування авторських прав в цілому включає в себе широкий спектр соціальних груп з різними поглядами. Серед інфоанархістів є різні думки щодо проблем інтелектуальної власності, авторського права, права на недоторканність приватного життя і інших. Інфоанархізм може заохочувати і практикувати використання анонімних мереж, таких як Freenet, Ентропія, Tor і I2P, для захисту від державних і правоохоронних органів. Ці інструменти можуть бути використані інформаторами, політичними дисидентами, а також противниками авторського права з метою необмеженого копіювання контенту.

У той час як криптоанархізм орієнтований на конфіденційні зв'язки між людьми за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, інфоанархізм більшу увагу приділяє можливостям масового анонімного доступу до різних інформаційних ресурсів.

Найбільш відомі блогери-інфоанархісти, зокрема, представники рухів квір-анархізму і RageMovement використовують для пропаганди своїх ідей сервіс мікроблогів Tumblr.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. TIME: The Info Anarchist. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 29 квітня 2020.

Література[ред. | ред. код]