The Pirate Bay

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

The Pirate Bay
Логотип
Логотип
Посилання thepiratebay.org
Тип Torrent index
Мови англійська, шведська, нюношк, букмол, данська, фінська, ісландська, німецька, нідерландська, італійська, іспанська, португальська, французька, бразильський варіант португальської мови, польська, угорська, грецька, турецька, російська, словацька мова, каталанська, іврит, японська, болгарська, естонська мова, арабська, сербська, китайська мова, чеська, словенська, українська, малайська мова, бенгальська мова, албанська мова і хорватська
Власник PRQ.se
Засновник Gottfrid Svartholmd
Автор Готфрід Свартхольм
Gottfrid Svartholm[en]
Започатковано 15 вересня 2003 року[1]
Стан Працює
Рейтинг Alexa 100[2]
Адреса офісу Швеція
CMNS: The Pirate Bay у Вікісховищі

The Pirate Bay (абревіатура TPB, перекладається з англійської як «піратська бухта») — це вебсайт, засновники якого позиціонують його як «найбільший у світі BitTorrent-трекер». Він також служить як пошуковий індекс для .torrent файлів. ThePirateBay.org знаходиться на 101 місці (станом на 31 травня, 2010) року в світовому рейтингу вебсайтів Alexa та на 258 (станом на 1 лютого 2008) в рейтингу від Quantcast[en]. The Pirate Bay був започаткований шведською організацією Piratbyrån («Піратське бюро») в листопаді 2003, але з початку жовтня 2004 почав існувати як окрема організація. Зараз сайт підтримується Готфрідом Свартгольмом[en] («anakata»), Фредеріком Нейжом[en] («TiAMO») та Петером Сунде («brokep»).

Зміна доменів верхнього рівня[ред. | ред. код]

Через переслідування файлообмінного порталу корпораціями — власниками авторських прав, The Pirate Bay досить часто «переїжджає» з країни в країну, хоча сервери залишаються в Швеції.

Додатково[ред. | ред. код]

  • В 2007 році Nine Inch Nails розмістили на офіційному сайті гурту посилання для завантажування пісень зі свого нового альбому через «The Pirate Bay», проте це не завадило альбому зайняти друге місце в списку Billboard.
  • У березні 2012 році представники The Pirate Bay заявили про можливість розміщення частини обладнання сервісу на безпілотному літальному апараті під керуванням GPS, запущеному у нейтральних водах з метою хостингу проекту поза юрисдикцією якоїсь держави.[3]
  • В 2017 в код офіційного сайту був вбудований майнінг криптовалюти Monero, який збільшив навантаження на процесори відвідувачів. Адміністратори пояснюють такий крок пошуком шляхів монетизації, висловлюють надію, що в майбутньому такий спосіб отримання доходу зможе замінити рекламу на сайті.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 9 years and still bloody runnin!. Архів оригіналу за 17 вересня 2012. Процитовано 10 грудня 2014.
  2. https://web.archive.org/web/20171120173412/https://www.alexa.com/siteinfo/https://thepiratebay.org
  3. Летучий голландец. Pirate Bay разместит серверы на беспилотниках. Архів оригіналу за 27 березня 2012. Процитовано 19 квітня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]