Авл Буцій Лаппій Максим

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авл Буцій Лаппій Максим
Народився 1 століття
Помер не раніше 102
Підданство Римська імперія
Діяльність політик, військовий діяч
Посада консул-суффект
Військове звання legatus legionisd
Термін 86 і 96 рік
Попередник Секст Октавій Фронтон
Наступник Цезар Доміціан Август

Авл Буцій Лаппій Максим (лат. Aulus Bucius Lappius Maximus; ? — після 102) — державний та військовий діяч Римської імперії, консул-суффект 86 і 96 років.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про його дату та місце народження немає відомостей. Під час правління Нерона був претором. За часів Веспасіана очолив VIII Августов легіон. Імператора Тит увів Лаппія Максима до імператорської ради. З 83 році як проконсул керував провінцією Віфінія і Понт. У 86 році став консулом-суффектом разом з Луцієм Яволеном Пріском.

З 87 до 90 року як імператорський легат-пропретор керував провінцією Верхня Германія. Брав участь у придушенні повстання Луція Антонія Сатурніна. З 90 до 93 року керував провінцією Сирія.

У 96 році підтримав Нерву при обранні імператора як наступника Доміціана. Того ж року вдруге став консулом-суффектом, цього разу разом з Публієм Дуценієм Вером. У 102 році увійшов до колегії понтифіків. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Werner Eck, Senatoren von Vespasian bis Hadrian. Prosopographische Untersuchungen mit Einschluss der Jahres- und Provinzialfasten der Statthalter, Beck, München 1970, pp. 62, 133, 138ss., 141ss. ISBN 3-406-03096-3 (нім.)