Адель Голдстайн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адель Голдстайн
англ. Adele Goldstine
Ім'я при народженні англ. Adele Katz
Народилася 21 грудня 1920(1920-12-21)
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Померла листопад 1964 (43 роки)
Країна  США
Діяльність математик, інформатик
Alma mater Університет Мічигану
Галузь інформатика
Науковий ступінь магістр
У шлюбі з Herman Goldstined[1]

Адель Голдстайн (англ. Adele Goldstine, до шлюбу Кац, англ. Adele Katz 21 грудня 1920 — листопад 1964) — американська програмістка, написала першу комп'ютерну документацію — повне керівництво для першого електронно-цифрового комп'ютера ENIAC. Її робота внесла суттєвий внесок у перетворення ЕНІАК з машини, яку потрібно було перепрограмувати кожен раз наново, в комп'ютер, здатний виконувати будь-яку операцію з заздалегідь збереженого набору з п'ятдесяти інструкцій[2].

Біографія[ред. | ред. код]

Адель Кац народилася в Нью-Йорку 21 грудня 1920 року в єврейській родині. Вчилася в середній школі при Гантерскому коледжі, потім і в самому коледжі. По завершенню бакалаврату поступила до Мічиганського університету, де здобула магістерський ступінь з математики[3]. Там зустріла Германа Голдстайна, військового, який керував проектуванням ENIAC, і одружилася з ним у 1941 році.

У воєнні та післявоєнні роки Адель Голдстайн активно брала участь як в програмуванні, так і в перепроєктуванні ENIAC у співпраці як з першою командою програмістів, так і, наприклад, з Джоном фон НейманомЛос-Аламоській національній лабораторії, де вона формулювала завдання для вирішення на ENIAC[2]).

У 1952 та 1959 роках народила двох дітей. У 1962 в Адель Голдстайн діагностували рак, від якого вона померла через два роки.

Робота над ENIAC[ред. | ред. код]

Працюючи в Школі Мура[en] вчителькою математики, Голдстайн вчила обчислювачів виконувати річний розрахунок стрільби по таблиці траєкторій[4]. Її колишні учениці стали першимпи програмістками ENIAC: Кей Макналті, Бетті Джин Дженнінгс, Бетті Снайдер, Мерлін Вескофф, Фран Білас та Рут Ліхтерман. Після того, як вони навчилися «програмувати» (перекомутація дротів і провертання лічильника) ENIAC за допомогою логічних і електричних блок-схем, Голдстайн написала знамените керівництво з використання.

У 1946 році Голдстайн керувала перепроєктуванням ENIAC для використання збережених в пам'яті програм. Крім неї в проекті брали участь Джин Бартік та Дік Кліппінгер, а також Джон фон Нейман, якого найняли консультантом з вибору набору інструкцій. «Програмування» нової машини все ще здійснювалося дротами, але замість повного їх перепідключення досить було закодувати плановані до виконання команди в трьох таблицях функцій, які до того використовувалися тільки для зберігання допоміжних даних при розрахунку траєкторій. Пізніше Джин Бартік говорила, що їй довелося співпрацювати з трьома прекрасними програмістами: Адель Голдстайн, Бетті Холбертон та Арт Герінг. Крім цього проекту, пізніше Бартік та Голдстайн програмували в команді з Авраамом Таубом з Прінстона[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архів історії математики Мактьютор — 1994.
  2. а б Jones, J. Sydney. «Adele Katz Goldstine.» In Notable Women Scientists. Gale: 1999, pp. 212-13
  3. «Adele Katz Goldstine». IEEE Global History Network. Accessed Oct. 17 2013. Retrieved from http://www.ieeeghn.org/wiki/index.php/Adele_Katz_Goldstine [Архівовано 10 лютого 2015 у Wayback Machine.]
  4. Brainerd, John G. «Genisis of the ENIAC» Technology and Culture. Vol. 17. No. 3, pp. 482-88.
  5. Thomas Haigh, Mark Priestley, Crispin Rope, «ENIAC in Action: Making and Remaking the Modern Computer», 2016

Посилання[ред. | ред. код]

  • Women in Computer Science. Women's First Roles in the 20th Century Computer World. Архів оригіналу за 2 березня 2006. Процитовано 25 лютого 2006. Computer World Women in Computer Science. Women's First Roles in the 20th Century Computer World. Архів оригіналу за 2 березня 2006. Процитовано 25 лютого 2006.
  • Adele Katz Goldstine [Архівовано 14 березня 2021 у Wayback Machine.], біографія. Процитовано 30 листопада 2016.