Базінер Федір Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Базінер Федір Іванович
нім. Theodor Friedrich Julius Basiner
Народився 3 січня 1816(1816-01-03)[1]
Ліфляндська губернія
Помер 2 (14) жовтня 1862 (46 років)
Відень
Країна Російська імперія
Діяльність ботанік
Alma mater Тартуський університет
Заклад Кенігсберзький університет
Посада завідувач київської станції розведення дерев
Діти Оскар Федорович Базінер

Фе́дір Іва́нович Базінер (1816—1862) — ботанік-садівник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1816 року в Ліфляндії. 1840 року закінчив Дерптський університет, був відряджений до Петербурзького ботанічного саду. Через певний час призначений в місію, що вирушала в Хіву за дорученням азійського департаменту міністерства закордонних справ, керував полковник Гр. Данилевський. В часі місії (1842—1843 роки) вивчав рослинність, метеорологію та геогнозію Киргизького степу, при цьому встановив чимало важливих та нових даних географії рослин Середньої Азії. 1848 року результати досліджень видані в праці «Wissenschaftliche Reise durch die Kirgisensteppe nach Chiwa», видана при Академії наук Карлом Бером та Григорієм Гельмерсеном.

По поверненні до Петербурга продовжив службу при Ботанічному саду, однак з огляду на слабке здоров'я виклопотав переведення до південніших місць. В липні 1849 року переведений на посаду старшого помічника інспектора сільського господарства в південних губерніях. Коли в Києві створюється деревний розсадник, Базінер призначається його завідувачем — цю посаду займав усе життя.

1861 року за його ініціативи створюється помологічна станція. Того часу через важку хворобу виїздить для лікування за кордон, помер в дорозі у Відні 1862 року.

Наукові праці присвячені рослинності та сільському господарству тих губерній, на які поширювалася його практична діяльність:

  • «Про рослинність та клімат Київської губернії», 1853
  • «Найголовніші результати малоросійського тютюнництва», 1855
  • «Про помологічну плантацію при київському деревному розпліднику», 1860

Його син, Оскар Федорович (1857—1909) — філолог та викладач.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]