Белен – Тойченталь (етиленопровід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Белен – Тойченталь (етиленопровід). Карта розташування: Німеччина
Белен
Белен
Лойна
Лойна
Тойченталь
Тойченталь
Штаде
Штаде
Нератовіце
Нератовіце
Пункти, сполучені етиленопроводом EBT (червоним) та кінцеві пункти етиленопроводної системи північної Німеччини та Чехії (синім)

Етиленопровід Белен — Тойченталь (Ethylenpipeline Böhlen — Teutschenthal, EBT) — один з продуктопроводів, що обслуговують розташований на сході Німеччини нафтохімічний комплекс Белен-Шкопау-Лойна.

Для передачі етилену між установкою парового крекінгу в Белені, лінією з виробництва поліетилену в Лойні, заводом оксиду етилену в Шкопау та підземним сховищем олефінів у Тойченталь проклали етиленопровід EBT, який має довжину 58 км та діаметр 400 мм.[1]

Завод оксидів закрили наприкінці 1990-х, проте замість цього значно підсилили потужності з полімеризації (зі 145 до 370 тисяч тонн поліетилену) та запустили у Шкопау завод поліетилентерефталату. При цьому з початку 2000-х з Тойченталь по EBT може не лише повертатись отриманий раніше продукт, але й забезпечується подача додаткової сировини, постаченої трубопроводом Штаде — Тойченталь. А враховуючи наявність продуктопроводу Белен – Літвінів – Нератовіце, ділянка Белен — Тойченталь стала частиною траси від Північного моря до центральної Чехії.

Можливо відзначити, що ті ж самі точки у комплексі Белен-Шкопау-Лойна з'єднує трубопровід для транспортування більш важкого олефіну — пропілену (PBT).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Betreuung von KKS-Systemen. www.ars-bs.com (de-de) . Архів оригіналу за 5 листопада 2018. Процитовано 4 листопада 2018.